:

:

TV Most

clock

Mart 24, 2015   12:05

0

139

Završen skrining, na redu otvaranje poglavlja

"Sada nas čeka mnogo posla oko priprema za otvaranje prvih poglavlja”, kazala je Miščević nakon što je završen skring za poglavlje 33, koje se tiče budžeta i finansija.

Skrining je proces detaljnog utvrđivanja usklađenosti propisa zemlje kandidata sa standardima EU i radi se posebno za svako poglavlje, a ceo proces je u slučaju Srbije trajao skoro godinu i po dana.

“Za to vreme održali smo oko 500 prezentacija stručnjacima iz Evropske komisije, a u procesu je učestvovalo više od 700 ljudi iz ministarstava, regulatornih tela i civilnog sektora”, navela je Miščević.

Ona je kazala da je ovaj proces bio dobra prilika da se članovi Komisije detaljno obaveste o položaju Srbije u odnosu na EU, ali i prilika da Srbija shvati gde se nalazi.

Sledeći korak u pregovaračkom procesu su izveštaji o poglavljima koje sastavlja EK, a zatim izrada akcionih planova vlade Srbije koje pre otvaranja poglavlja treba da odobri Evropski savet, koga čine zemlje članice.

“Akcioni planovi za niz poglavlja su već gotovi i poslati u Savet, a ubrzano se radi na trećoj verziji akcionih planova za poglavlja 23 i 24, koja se tiču pravosuđa i osnovnih prava i koja će biti otvorena među prvima i zatvorena među poslednjima”, izjavila je šefica pregovaračkog tima.

Miščević je rekla da se nada da će prva poglavlja biti otvorena što pre, ali da ne može da prognozira kada, jer je, osim tehničkih, potrebno ispuniti političke uslove iz poglavlja 35, koje se odnosi na proceš normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

“Za sada izgleda da među članicama nema konsenzusa da li prvo treba otvoriti poglavlje 35, a potom ostala, ili će se paralelno otvoriti 35, 23 i 24”, kazala je ona i dodala da iz Evropskog saveta stižu protivrečne informacije o tom pitanju.

U međuvremenu, istakla je ona, Srbija će oslanjajući se na iskustvo Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, intenzivno raditi na primeni akcionih planova i biti spremna kada Savet bude dao zeleno svetlo za otvaranje poglavlja.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva