:

:

TV Most

clock

Mart 22, 2022   15:38

0

76

Završena druga revizija aranžmana sa MMF-om, cilj održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali održao je završni sastanak sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji predvodi Jan Kes Martejn, koja je boravila u Beogradu povodom druge revizije aktuelnog aranžmana sa Srbijom. Cilj aranžmana je dalje sprovođenje strukturnih reformi i održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Na kraju druge revizije aranžmana, zaključeno je da se Republika Srbija dobro izborila sa krizom koja je izazvana pandemijom kovida 19, te da je sada važno održati makroekonomsku i fiskalnu stabilnost, pogotovo u uslovima velikih neizvesnosti koje su izazvane globalnim dešavanjima, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

Kada je reč o aktuelnom aranžmanu, ministar finansija Siniša Mali je istakao da je ispunjen veliki broj ciljeva, te da je važno nastaviti sa stukturnim reformama, a naročito u domenu javnih preduzeća.

U tom smislu, najvažnije su reforme preduzeća iz energetskog sektora, kako bi spremno dočekali narednu zimu, kao i efikasan menadžment u tim preduzećima, piše i saopštenju.

U kontekstu reformi, najavljuju, biće nastavljene aktivnosti na reformi Poreske uprave, a u tom smislu je izuzetno važan projekat nove e-fiskalizacije, koji podrazumeva da će od 1. maja svi obveznici fiskalizacije imati nove fiskalne urećaje.

Oni će u realnom vremenu biti povezani sa Poreskom upravom, tako da će umnogome doprineti borbi protiv sive ekonomije. Odim toga, važan je i projekat e-faktura, koje će za javni sektor biti obavezne od 1. maja 2022. godine, navode iz Ministarstva.

Tema posete je bio i novi sistem za obračun zarada u javnom sektoru "Iskra", koji će u potpunosti uvesti red u sistem zarada kod korisnika javnih sredstava, što je jedan od reformskih ciljeva.

Sagovornici su se saglasili da je dobro što je nastavljen priliv stranih direktnih investicija, a pogotovo što se i trenutno odvijaju razgovori sa velikim investitorima, što je odličan pokazatelj stanja naše ekonomije.

Siniša Mali se osvrnuo i na makroekonomske pokazatelje, navodeći da je Srbija prošlu godinu završila sa privrednim rastom od 7,4 odsto, da je nezaposlenost u četvrtom kvartalu 2021. godine bila 9,8 odsto, što je na nivou pre pandemije, kao i da je javni dug pod kontrolom.

Izvor: RTS

MMFSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva