:

:

TV Most

clock

Novembar 13, 2019   20:14

0

153

Završena načelna rasprava u Skupštini

Poslanici Narodne skupštine završili su objedinjenu načelnu raspravu po tačkama 8, 9 i 10 dnevnog reda pete sednice Drugog redovnog zasedanja i poseban načelni pretres po tački 11, a sutra će nastaviti zasedanje raspravom po amandmanima, kojih je ukupno 22.

U okviru objedinjenog načelnog pretresa, poslanici su raspravali o listi kandidata za predsednika Komisije za zaštitu konkurencije, listi kandidata za tri člana Saveta Komisije za zaštitu konkurencije, predlogu odluke o izboru člana Komisije za hartije od vrednosti i u okviru tačke 11 o izboru člana Saveta guvernera Narodne banke Srbije.

Predstavnik predlagača izbora člana Saveta guvernera Narodne banke, potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić, kazao je da je Odbor za finansije doneo odluku da predloži, odnosno da obnovi mandat Nikoli Martinoviću, a kao jedan od razloga za tu odluku naveo je to što je, prema njegovim rečima, NBS u proteklih nekoliko godina imala jako dobre rezultate.

Ukazao je na to da mere konsolidacije koje su sprovedene prethodnih godina u Srbiji, Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić ne bi uspeli tako uspešno da sprovedu bez podrške NBS.

"NBS je pronašla zajedno s Vladom Srbije tu jednu meru kako treba da se ponaša u tim okolnostima i na taj način je podržala i skratila na određen način same mere fiskalne konsolidacije i sada imamo situaciju da možemo da kažemo da Srbija svoje tekuće troškove pokriva iz realnih prihoda“, kazao je Arsić.

Najviše interesovanja tokom zajedničke načelne rasprave poslanici su pokazali upravo za Komisiju za zaštitu konkurencije koja bi, kako su naveli poslanici vladajuće koalicije, koji će i podržati predložena rešenja u danu za glasanje, trebala da obezbedi iste uslove na tržištu za sve i da pomogne u borbi protiv korupcije.

Poslanici Srpske radikalne stranke, tokom rasprave istakli su da, prema njihovom mišljenju, u Srbiji ta Komisija ne radi ono što bi trebala po zakonu, odnosno ne vodi računa da uslovi funkcionisanja na tržištu budu isti za sve ili makar približno isti, optužujući ujedno vlast da ne radi ništa kako bi sprečila monopol.

Na dnevnom redu pete sednice su i Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o putnim ispravama, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o izmeni Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između Srbije i Evropske policijske kancelarije, Predlog o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva za unutrašnju bezbednost SAD o unapređenju saradnje u cilju sprečavanja putovanja terorista i borbe protiv nezakonitih migracija.

Takođe, i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i Agencije EU za saradnju u sprovođenju zakona o upućivanju oficira za vezu, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Tunisa o zameni i korišćenju vozačkih dozvola, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Bugarske o saradnji u oblasti zaštite od prirodnih i izazvanih katastrofa i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada učesnica Crnomorske ekonomske saradnje o saradnji u pružanju pomoći u vanrednim situacijama i hitnom reagovanju na prirodne i izazvane katastrofe.

Na dnevnom redu je i Predlog za potvrđivanje Dopunskog protokola uz Sporazum između vlada učesnica Crnomorske ekonomske saradnje o saradnji u pružanju pomoći u vanrednim situacijama i hitnom reagovanju na prirodne i izazvane katastrofe, a u toku jučerašnjeg dana poslanici su završili načelnu raspravu po tim tačkama, koje je ispred Vlade Srbije obrazlagao i branio potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Peta sednica Drugog redovnog zasedanja nastaviće se sutra od 10.00 časova.

Izvor: Танјуг

Skupština Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva