:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 14, 2021   15:29

0

89

Završena prva faza digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja

Na osnovu Sporazuma o saradnji između Ministarstva kulture i informisanja, Narodne biblioteke Srbije, Narodnog muzeja u Beogradu i Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), uspešno je realizovana prva faza digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja, saopšteno je danas iz Ministarstva kulture.


 

Snimanje je obavljeno u posebno pripremljenoj prostoriji Narodnog muzeja, a u tu svrhu su korišćeni najsavremeniji skeneri, prilagođeni za digitalizaciju osetljivog materijala kulturnog nasleđa.

Definisanje parametra snimanja, kao i samo snimanje, povereno je stručnjacima iz Audiovizuelnog arhiva SANU pod nadzorom konzervatora Narodne biblioteke i kustosa Narodnog muzeja.

Miroslavljevo jevanđelje je digitalizovano u pet varijanti, a svaka strana i svaka iluminacija sa jednim ili dva svetlosna tela, što je omogućilo da se vidi svaki detalj, kao i cela knjiga.

Kao krajnji rezultat, kroz proces digitalizacije napravljeno je oko 2000 snimaka najvišeg kvaliteta, a koji obuhvataju 400 iluminacija.

U narednu fazu je uključena prezentacija digitalizovanog materijala kroz Pretraživač kulturnog nasleđa, kao i sajtove nadležnih institucija kako bi Miroslavljevo jevanđelje postalo dostupno kako domaćoj, tako i stranoj publici.

Miroslavljevo jevanđelje je najznačajniji ćirilički spomenik srpske i južnoslovenske, odnosno srpsko-slovenske pismenosti iz 12. veka: Unesko ga je 2005. godine uvrstio u svoju biblioteku “Pamćenje sveta“, čime je postao deo 120 najvrednijih dobara koje je stvorila ljudska civilizacija.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva