:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 14, 2021   15:29

0

29

Završena prva faza digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja

Na osnovu Sporazuma o saradnji između Ministarstva kulture i informisanja, Narodne biblioteke Srbije, Narodnog muzeja u Beogradu i Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), uspešno je realizovana prva faza digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja, saopšteno je danas iz Ministarstva kulture.


 

Snimanje je obavljeno u posebno pripremljenoj prostoriji Narodnog muzeja, a u tu svrhu su korišćeni najsavremeniji skeneri, prilagođeni za digitalizaciju osetljivog materijala kulturnog nasleđa.

Definisanje parametra snimanja, kao i samo snimanje, povereno je stručnjacima iz Audiovizuelnog arhiva SANU pod nadzorom konzervatora Narodne biblioteke i kustosa Narodnog muzeja.

Miroslavljevo jevanđelje je digitalizovano u pet varijanti, a svaka strana i svaka iluminacija sa jednim ili dva svetlosna tela, što je omogućilo da se vidi svaki detalj, kao i cela knjiga.

Kao krajnji rezultat, kroz proces digitalizacije napravljeno je oko 2000 snimaka najvišeg kvaliteta, a koji obuhvataju 400 iluminacija.

U narednu fazu je uključena prezentacija digitalizovanog materijala kroz Pretraživač kulturnog nasleđa, kao i sajtove nadležnih institucija kako bi Miroslavljevo jevanđelje postalo dostupno kako domaćoj, tako i stranoj publici.

Miroslavljevo jevanđelje je najznačajniji ćirilički spomenik srpske i južnoslovenske, odnosno srpsko-slovenske pismenosti iz 12. veka: Unesko ga je 2005. godine uvrstio u svoju biblioteku “Pamćenje sveta“, čime je postao deo 120 najvrednijih dobara koje je stvorila ljudska civilizacija.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?