:

:

TV Most

clock

Septembar 12, 2019   20:50

0

81

Završena rasprava o amandmanima na dualne studije

Poslanici Skupštine završili su raspravu o amandmanima na Predlog zakona o dualnom modelu studija kao i na Predlog zakona o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija.

Zasedanje će nastaviti sutra raspravom o amandmanima na predloge zakona na ostale tri tačke dnevnog reda.

Tokom rasprave poslanici Srpske radikalne stranke rekli su da ne podržaavaju zakon o dualnom obrazovanju, jer, kako je rekla Nataša Jovanović, stvaraće se radna snaga koja će imati zvanje, ali neće imati osnovno ili elementarno akademsko obrazovanje.

„Obrazovanje znači da to za šta su se školovali sutra primenjuju u praksi i da idu dalje na usavršavanje i da na takav način država Srbija kreira svoju obrazovnu politiku. Ovaj model zbog toga uopšte nije dobar i mi ga ne podržavamo“, kazala je Jovanović.

Vjerica Radeta iz SRS ocenila je da obrazovni sistem treba dubinski menjati.

„Kada kažemo da smo protiv ovog zakona i da mislimo da nam taj zakon ne treba uopšte u našem obrazovnom sistemu, mi pre svega želimo da skrenemo pažnju da morate suštinski, dubinski da menjate sistem obrazovanja“, kazala je Radeta.

Poslanik SNS-a Vladimir Orlić naveo je da će se ovim zakonom omogućiti studentima da osmisle okvir da kada završe studije pokrenu sopstveni posao ili da pronađu posao kod nekog investitora, kao i da će pored formalnog obrazovanja steći više prakse i savladati više praktičnih veština.

Na dnevnom redu 16. vanrednog zasedanja su i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o patentima i Predlog o dopunama zakona o zaštiti topografija poluprovodničkih proizvoda, Predlog o izmenama i dopunama zakona o autorskim pravima i srodnim pravima.

Na svih pet predloženih zakona podneto je ukupno 146 amandmana, od čega najviše na Predlog o izmenama i dopunama zakona o autorskim pravima i srodnim pravima, 82.

Poslanici su u ponedeljak završili objedinjenu načelnu raspravu na predloge zakona o dualnom modelu studija i zakona o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija, dok su u utorak završili objedinjenu načelnu raspravu po ostalim tačkama dnevnog reda.

Izvor: Танјуг

Skupština Srbijeraspravazavršenaamandmani
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva