:

:

TV Most

clock

Oktobar 01, 2019   21:14

0

44

Završena rasprava, sutra glasanje o godišnjem izveštaju Poverenika

Poslanici Skupštine Srbije glasaće sutra o godišnjem izveštaju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti za 2018. godinu, pošto su večeras završili raspravu o toj tački dnevnog reda.

Pored toga, izjašnjavaće se i o predlogu da poslanica SNS-a Milena Turk bude članica Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine. Glasanje je zakazano za 9.45.

Skupština Srbije će nakon glasanja početi novu sednicu na čijem su dnevnom redu rebalans budžeta za 2019. godinu i set zakona iz oblasti finansija.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević podneo je parlamentu predlog izmena i dopuna Zakona o narodnoj skupštini sa ciljem da se, kako je rekao, spreči politička trgovina mandatima.

Milićević je novinarima rekao da SPS ne spori odluku Ustavnog suda, iako se sa njom ne slažu, da mandate pripadaju poslaniku, ali smatraju da oni ne mogu biti predmet političke trgovine.

Milićević je objasnio da oni u predlogu izmena i dopuna zakona u članu 30. preciziraju da narodni poslanik ne može biti predstavnik političkih stranaka, koalicija ili grupa građana koje nisu osvojile poslaničke mandate u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika.

U Narodnoj skupštini se, kaže, po ovom predlogu ne mogu formirati poslaničke grupe stranaka, koalicija ili grupa građana koje nisu osvojile poslaničke mandate.

Sadašnji saziv parlament, rekao je on, ima veoma velik broj poslaničkih grupa među kojima i predstavnike političkih opcija koji nisu učestvovali na izborima i koji nisu dobili poverenje građana na izborima.

Milićević je predložio i izmene i dopune Poslovnika Narodne skupštine kojima je predviđeno materijalno sankcionisanje onih koji neopravdano odusustvuju sa sednica.

"Nas poslanike su izabrali građani, a ukoliko neko od građana ne dođe na posao to se odražava na njegovu platu. Mi moramo deliti sudbinu građana kao predstavnici naroda i zato smo predložili izmene i dopune Poslovnika koje predviđaju da svako neopravdano odsustvo sa sednice mora biti materijalno sankcionisano, a sva sredstva tako prikupljena kroz Administrativni odbor da budu usmeravana u dobrotvorne svrhe", rekao je Milićević.

Šef poslanika socijalista ocenio je da bi predlozi SPS trebalo da unaprede red i poštovanje dostojanstva Narodne skupštine.

Izvor: Танјуг

Skupština Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva