:

:

TV Most

clock

Septembar 17, 2022   18:52

0

108

Završena šetnja učesnika Evroprajda, blokiran centar Beograda

Učesnici Evroprajda završili su šetnju od zgrade Ustavnog suda do Tašmajdana, gde će biti održan koncert. Prethodno su zabeleženi incidenti. Protivnici manifestacije okupili su se kod Hrama Svetog Save. Policija je potisnula manju grupu građana koji nose verska obeležja i protive se održavanju Evroprajda od Glavne pošte niz Takovsku ulicu do zgrade RTS-a. U centru Beograda je veliki broj pripadnika policije.

Učesnici šetnje u okviru Evroprajda okupljaju se na stadionu Tašmajdan, gde je planirano održavanje koncerta.

Foto: RTS

Iako su nameravali da do Tašmajdana dođu Bulevarom kralja Aleksandra, policija ih je zaustavila velikim kordonom, kojim je blokirala prolaz tako da ih je pošto su krenuli od Ustavnog suda, "preusmerila" kod Crkve Svetog Marka, pa su kroz Tašmajdanski park i Ulicu Ilije Garašanina, stigli do stadiona.

Okupljeni su nosili zastavu socijal-demokratske partije Evrope, zastave u duginim bojama, Evropske unije i pojedinih zemalja EU, ali i jednu srpsku zastavu.

Foto: Bi-Bi-Si

Iznad kolone proneli su veliku Prajd zastavu, u duginim bojama, dugu nekoliko metara, a među transparentima su i oni na kojima piše "Hoću prava, a ne gej premijerku" i "Moja mama me voli"...

Foto: Bi-Bi-Si

Među okupljenima su i izvestilac EP Vladimir Bilčik, lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, lider Ne davimo Beograd Radomir Lazović...

Među okupljenima se čuju i brojni strani jezici.

Na početku šetnje došlo je do incidenta, kada je jedan protivnik Evroprajda uleteo u povorku, ali ga je policija brzo savladala.

Tokom današnjeg održavanja Evroprajda, grupa protivnika tog skupa bacila je u Bulevaru oslobođenja baklje na policiju koja obezbeđuje centar grada, a više njih je policija rasterala sa Trga Slavija, javili su izveštači beogradskih medija.

Jedna grupa je pokušala da se probije ka Slaviji iz pravca Autokomande, ali ih je poliicja zaustavila.

Foto: Bi-Bi-Si

Zadržan mladić zbog sumnje da je napao policajca, kod sebe imao nož i sekiru

V. V. (27) iz Niša zadržan je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu zbog sumnje da je izvršio krivično delo ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Kako je saopšteno, sumnjiči se da je napao policajca zaduženog za obezbeđivanje današnjih manifestacija u Beogradu, a kod njega je pronađena jedna sekirica, nož i dimne bombe.

Prilikom lišenja slobode, bežao je od policije i opirao se hapšenju.

Zadržavanje do 48 sati odredilo mu je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, koje nastavlja postupanje u ovom slučaju.

Hil: Svi smo Božja deca

U šetnji su, pored evropskih zvaničnika, viđeni i ambasadori zapadnih zemalja, među kojima i američki ambasador Kristofer Hil.

Hil je izjavio da je važno danas biti na Evroprajdu, jer je to važan dan za jednakost svih građana, za Srbiju.

Hil je za N1 rekao da je važno biti na Evroprajdu jer se mora razumeti "da smo svi zajedno, svi smo braća i sestre i svi smo Božja deca".

Uvek sam bio optimista da će se ova manifestacija održati, rekao je Hil koji nije želeo da komentariše izjave ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da se Prajd održava na pritisak ambasada, među kojima je i američka.

Žiofre: Stojimo uz njih za jednaka prava za sve

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre istakao je danas da je ponosan što je učestvovao u šetnji u okviru Evroprajda, zajedno sa komesarkom EU za jednakost Helenom Dali, mnogim evropskim poslanicima, diplomatama i LGBTIQ aktivistima iz Srbije i EU.

"Stojimo uz njih za jednaka prava za sve", poručio je Žiofre na Tviteru.

On je uz to podelio fotografije sa današnjeg Evroprajda.

Izvor: RTS, T a n j u g

EvroprajdBeogradpolicija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva