:

:

TV Most

clock

Novembar 03, 2021   15:58

0

102

Završeno ispitivanje petog svedoka protiv Saljiha Mustafe

Suđenje nekadašnjem komandantu tzv. OVK Saljihu Mustafi, nastavljeno je danas pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu saslušanjem petog svedoka tužilaštva, sa pseudonimom W04603.

Mustafa je optužen za zločine nad albanskim civilima nelolojalnim OVK, izvršenim tokom aprila 1999 godine u logoru na imaju u selu Zlaš.

Veći deo današnjeg suđenja bio je zatvoren za javnost, tokom kojeg je svedok odgovarao na pitanja sudskog veća.

Svedok je u delu otvorenom za javnost, identifikovao Saljiha Mustafu kao komandanta Caljija.

Šesti svedok počeće svedočenje u nastavku suđenja, sledeće srede, 10. novembra.

U procesu protiv Mustafe do sada je pet zaštićenih svedoka čiji su identiteti zaštićeni pseudonimima.

Njihov izgled i glas nisu dostupni javnosti, iako sede u sudnici, a tokom suđenja sudsko veće isključuje javnost kada proceni da neki podaci treba da ostanu tajni.

Suđenje Mustafi je počelo 15. septembra, kada se izjasnio da nije kriv po optužbama za koje se tereti.

Nalazi se u haškom pritvoru od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020. godine negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva i najavio da će se, pored ostalog, braniti alibijem.

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Ovo je prvo suđenje nekom optuženom iz tzv. OVK pred ovim sudom, a nedavno je počelo i suđenje čelnicima Udruženja veteran OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju.

U druga dva - protiv Hašima Tačija Pjetra Šalje pripreme za suđenje još su u toku.

Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici tzv. OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U četiri tačke optužnice optužen je za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo u kojoj se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Jedan zatvorenik je ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine, navodi se u optužnici.

Izvor: Танјуг

KiMSpecijalni sud za OVKSaljiha Mustafa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva