:

:

TV Most

clock

Jun 22, 2016   12:05

0

145

Završeno konstituisanje novog saziva Skupštine Srbije

Sednicom je do izbora predsednika predsedavao najstariji član tog odbora Moma ÄŒolaković (PUPS), koji je rekao da ne treba posebno govoriti o radu Martinovića, te ga predložio u skladu sa, kako je rekao, dogovorom, dosadašnjom praksom i kvalitetom kandidata.

Poslanici SRS i DJB rekli su da nikakvog dogovora oko izbora predsednika tog skupštinskog tela nije bilo, te da je nekadašnja praksa bila da to mesto pripadne opoziciji, na šta je ÄŒolaković rekao da se o tome razgovaralo na konsultacijama kod predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, a da je od 2008. godine praksa da taj odbor vodi najjača stranka.

Martinović je rekao da je SNS pokazala spremnost na dogovor, da je, pored ostalog, uvažila zajednički predlog DS i D JB da imaju po jedno potpredsedničko mesto, od čega je kasnije D JB neshvatljivo odustala, a da je uvažena i sugestija SRS da se objedinjeno glasa o svim kandidatima za potpredsednička mesta u parlamentu.

"Dogovora u ovoj Skupštini ima i dogovora će biti. Imali smo takođe razgovore koje je po ovlašćenju predsednice vodio potpredsednik Veroljub Arsić oko predstavnika u radnim telima i videli ste da su danas sve poslaničke grupe podržale predlog", rekao je Martinović, dodajući da svaka poslanička grupa ima onoliko mesta u odborima koliko ima poslanika.

On je dodao da ne stoji nezavodoljstvo poslanika opozicije rasporedom i vođenjem odbora, navodeći da su svi odbori u parlamentu važni.

Izborom Đorđa Komlenskog, iz poslaničkog kluba Pokret socijalista-Narodna seljačka stranka-Ujedinjena seljačka stranka, za predsednika Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo konstituisan je i taj skupštinski odbor. Za njegovog zamenika je izabrana Gordana ÄŒomić iz DS.

Komlenski je najavio da će ubrzo uslediti prva sednica tog skupštinskog tela.

Skupština Srbije je prethodno izabrala članove i zamenike članova u 19 stalnih odbora i Odboru za prava deteta, koje je posebno radno telo.

ÄŒlanovi u Odboru za kontrolu službi bezbednosti su, pored ostalih, naprednjaci Igor Bečić, Marija Obradović, Vladimir Đuukanović i Dragan Šormaz, socijalista Dušan Bajatović, Šešelj, lider D JB Saša Radulović, Meho Omerović iz SDPS.

U Odboru za odbranu i unutrašnje poslove biće, pored ostalih, Marija Obradović, koja je do sada vodila to telo, novinar Miroslav Lazanski, socijalista Ivica Tončev, Božidar Delić (SRS), Balša Božović (DS), Marko Đurišić (SDS)...

Kada je u pitanju Odbor za Kosovo i Metohiju, u njemu će i dalje biti naprednjak Milovan Drecun, koji ga je i do sada vodio, Miodrag Linta, Andreja Mladenović, Aleksandar ÄŒotrić, Božidar Delić, Boško Obradović...

U Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu biće Martinović, Vjerica Radeta (SRS), Dušan Pavlović (DJB), Nataša Mićić (LDP), Balint Pastor (SVM) i drugi.

U Odboru za spoljne poslove biće Đurović, koja je do sada vodila to radno telo, Obradović, Milanka Karić, socijalisti Žarko Obradović i Dijana Vukomanović, poslanica DS Nataša Vučković, predsednica DS S Sanda Rašković Ivić i drugi, dok će u Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo biti, pored ostalih, Zoran Krasić (SRS), Radulović, Gordana ÄŒomić (DS), Sulejman Ugljanin, Pastor.

U Odboru za kulturu i informisanje biće, pored ostalih, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, Đukanović i Lazanski, operska pevačica Jadranka Jovanović, Slavica Đukić Dejanović iz SPS, Vesna Marjanović iz DS, Đorđe Vukadinović (DSS).

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva