:

:

TV Most

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

clock

Januar 23, 2020   14:24

0

410

Završetak radova na Duhovnoj akademiji – krov nad glavom za raseljene ustanove kulture

Na sastanku rukovodstva lokalne samouprave i čelnika kulturnog i duhovnog života Kosovske Mitrovice, danas je i zvanično pokrenuta inicijativa za završetak zgrade Duhovne akademije, koja bi uz blagoslov vladike raško –prizrenskog Teodosija, trebalo da bude data gradu na korišćenje.

Kako je nakon sastanka izjavio predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, ovo zdanje postalo  bi kulturni centar Kosovske Mitrovice, jer bi se pod njegovim krovom trajno zbrinuli KC „Dragica Žarković“, Gradski muzej, Gradski arhiv i Gradska biblioteka „Vuk Karadžić“.

„Maksimalne napore uložićemo kao lokalna samouprava, uz svesrdnu podršku koju imamo od državnih organa u celoj zemlji, da okončamo i završimo Duhovnu akademiju. Sve naše ustanove kulture ostale su bez svojih prostorija 1999. i dan danas nisu smeštene na adekvatan način. Ovo je, verujemo, idealna prilika da uz saglasnost i SPC, vladike i Crkvene opštine Kosovska Mitrovica, dođemo do krajnjeg rešenja koje će omogućiti našim ustanovama da rade u boljim uslovima“ rekao je Spirić i najavio intenziviranje kulturnog i duhovnog života Kosovske Mitrovice u narednom periodu.

Protojerej stavrofor Milija Arsović je podsetio da je izgradnja Duhovne akademije započela 2006. godine i da je prvobitna zamisao bila da u njoj bude  smeštena Bogoslovija..

„Imamo blagoslov episkopa da to bude ustanova kulture za naš narod“ rekao je protojerej Milija.

Istovremeno, najavljena je Svetosavska duhovna akademija koja će biti održana u nedelju 26. januara, u 18h u Mitrovačkom dvoru.

Direktor Gradske biblioteke  „Vuk Karadžić“ Milan Mihajlović  najavio je bogat i zanimljiv program.

“Na programu će biti Svetosavska beseda koju će kazivati književnik i novinar Živojin Rakočević, a takođe ćemo uključiti decu školskog i predškolskog uzrasta, hor muzičke škole “Miodrag Vasiljević“ i crkveni hor “Branislav Nušić“. U umetničkom delu programa svoje stihove će kazivati pesnikinja Milica Bakrač iz Nikšića, uz pesmu profesorke muzičkog vaspitanja Jelene Spirić“ rekao  je Mihajlović.

Akademiju zajednički organizuju Gradska biblioteka „Vuk Karadžić“, Crkveni hor „Branislav Nušić“, KC „Dragica Žarković“, Crkvena opština Kosovska Mitrovica, a pod pokroviteljstvom Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

KiMKosovska MitrovicaSpirićArsovićDuhovna akademija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva