:

:

TV Most

Foto: Vikipedija

clock

Maj 24, 2020   21:23

0

36

Zbog pandemije kapija Visokih Dečana zatvorena za posetioce do daljnjeg

Manastir Visoki Dečani do daljnjeg neće primati posetioce i goste, zbog pandemije koronavirusa, saopšteno je večeras iz ovog manastira.

„U skladu sa odlukom episkopa o merama vezanim za epidemiju koronavirusa, kao i trenutne situacije oko manastira, do daljnjeg u manastiru Visoki Dečani nećemo biti u mogućnosti da primamo posetioce i goste“, navedeno je u objavi na Fejsbuk nalogu manastira Visoki Dečani.

U objavi se navodi da se ovo odnosi i na predstojeće praznike, kao i to da će o svakoj eventualnoj promeni režima posete javnost biti blagovremeno obaveštena.

Ovaj manastir, koji je jedini na Kosovu pod zaštitom vojnika Kfora, suočava se već četiri godine sa samovoljom kosovskih lokalnih vlasti koji odbijaju da u katastar zavedu manastirsku imovinu.

Maja 2016. godine, nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud Kosova doneo je odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje.

Međutim i posle četiri godine opštinske vlasti u Dečanima izbegavaju da primene odluku Ustavnog suda i zemlju u katastru zavedu kao manastirsku. Zbog ovog problema reagovalu su predstavnici američke i britanske ambasade, predstavnici EU...

Manastir Visoki Dečani je zadužbina Stefana Uroša trećeg Nemanjića, srpskog kralja, poznatijeg kao Sveti kralj Stefan Dečanski i njegovog sina cara Dušana – Stefana Uroša četvrtog iz 14. veka.

Mnastir Visoki Dečani je 2004. godine nominacijom države Srbije upisan u Uneskov registar kulturne baštine, a od 2006. godine na Uneskovu listu spomenika u opasnosti.

Izvor: Kosovo Onlajn

Visoki Dečani
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva