:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

SAD

clock

Decembar 21, 2018   9:36

0

118

Zbog povlačenja Trampa iz Sirije Matis podneo ostavku

Američki ministar odbrane Džim Matis podneo je ostavku zbog neslaganja sa predsednikom Donaldom Trampom oko uloge koju Amerika treba da ima u svetu i zbog odluke Bele kuće da povuče vojsku iz Sirije, preneo je AP.

Matis će sa funkcije otići krajem februara, a u obrazloženju ostavke je naveo da je odluku doneo posle dvogodišnje borbe sa Trampovom radikalnom promenom spoljne politike.

Imate pravo da postavite ministra odbrane čiji su stavovi bliski vašim, naveo je Matis u pismu predsedniku SAD.

Nakon razgovora sa Matisom u Beloj kući, Tramp je na svom Tviter nalogu naveo da se ministar odbrane penzioniše, ali to nije ono što stoji u Matisovom pismu.

Dok Amerika ostaje nezamenjiva nacija u slobodnom svetu, ne možemo štititi svoje interese, niti ispunjavati tu ulogu na pravi način, ukoliko ne zadržimo saveznike i ne pokažemo da ih poštujemo, naveo je Matis u pismu Trampu.

Trampova odluka da povuče vojsku iz Sirije, kao i nagoveštaj da će američke trupe izaći i iz Avganistana, naišla je na žestoke reakcije u Americi i nevericu u članicama NATO saveza.

Senator Marko Rubio poručio je da je posle odluke o povlačenju vojske iz Sirije "potpuno jasno da Amerika ulazi u seriju velikih političkih grešaka koje će ugroziti našu naciju i naneti štetu saveznicima".

Izvor: FoNet

MatisTrampSirijaSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva