:

:

TV Most

clock

Novembar 21, 2019   12:53

0

218

Zbog prištinskih taksi Srbija izgubila skoro 400 miliona evra

Pre uvođenja prištinskih taksi, izvoz iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju iznosio je na godišnjem nivou 445 miliona evra. Srbija je za godinu dana izgubila 395,7 miliona evra, odnosno u tolikoj vrednosti je manje robe isporučeno na Kosovo i Metohiju u odnosu na prethodne godine, rekao je ministar Rasim Ljajić.

Danas je tačno godinu dana otkako su prištinske privremene institucije uvele taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Tadašnji premijer Ramuš Haradinaj rekao je da su to ekonomske sankcije Prištine, kao odgovor na to što Kosovo nije primljeno u Interpol, ali i na seriju povlačenja priznanja samoproglašene nezavisnosti.

Vrednost godišnjeg izvoza iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju do pre godinu dana bio je oko 450 miliona evra.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je Srbija za godinu dana izgubila 395,7 miliona evra, odnosno u tolikoj vrednosti je manje robe isporučeno na Kosovo i Metohiju u odnosu na prethodne godine.

"Pedeset miliona koji su izvezeni, a tu je uključeno 10,5 miliona eklektrične energije, zatim 12,5 miliona robe koja je izvezena u decembru prošle godine kada za međunarodne brendove nije važila taksa od 100 odsto. To je 23 miliona, znači da je 27 miliona evra plasirano na Kosovo što je minimalno u odnosu na 440 miliona", rekao je Ljajić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, u centralnu Srbiju je uvezeno više sa KiM, 29 miliona evra robe je kupljeno, ali je to za 910 hiljada evra manje nego u periodu pre uvođenja taksi.

Najveće gubitke pretrpeli su NIS, koji je imao izvoz od 50,9 miliona evra, zatim Železara iz Smedereva, kao i kompanije iz prehrambene industrije.

"Nemamo više dole ni 'Bambija', ni 'Dijamanta', 'Viktorije', 'Sunoka'...", naveo je ministar. 

Kaže da su osim naših, i kosovski proizvođači gubitnici, koji su pronašli alternativna tržišta, ali sa većom cenom.

Prema njegovim rečima, zemlje iz okruženja – Grčka, Mađarska, Bugarska, Slovenija i Hrvatska duplirale su svoj izvoz na Kosovo, dok je Makedonija povećala izvoz za 50 odsto.

"Oni su uvoz pića kompenzovali iz Austrije i Makedonije, uvoz benzina iz Makedonije, Grčke i Albanije, šećera iz Francuske i Poljske, ali cenu plaćaju njihovi potrošači jer su te cene veće u odnosu na srpske proizvode", naveo Ljajić.

Sada i kad bi taksa bila ukinuta, teško bi bilo ponovo plasirati robu na tržište Kosova i Metohije.

"Ekonomska šteta jeste ogromna, ali dugoročni efekti ovih taksi biće veliki, jer je pored kampanje koja se vodi biće teško ponovo plasirati robu na tržište KiM", rekao je Ljajić.

Izvor: RTS

Rasim LjajićtakseKosovoizvoz
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva