:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Avgust 03, 2019   19:38

0

227

Zbraja se šteta od nevremena širom Srbije, usevi u Blacu desetkovani

Nevreme koje je sinoć protutnjalo zapadnom Srbijom nanelo je veliku štetu na usevima, voću ali i na objektima i automobilima. Danas je u tom kraju najveća potražnja za crepom, da bi se popravili krovovi i sprečila veća šteta od eventualnih novih padavina. Skoro stopostotna šteta na usevima u Blacu.

Grad, koji je pustošio dragačevski kraj istopio se, ali su vidljive posledice pustošenja. Tomislav Mutavdžić ostavio je u zamrzivač svedočanstvo prirodnog fenomena, koji je doživeo prvi put u životu.

"Možete i videti veličinu ovih ledenica, koje su delimično i otopljene, jer nisu istog momenta nakon nevremena pokupljene, već nakon dva-tri sata", priča Tomislav Mutavdžić iz Donje Kravarice.

U susednoj požeškoj opštini slične ledenice pričinile su veliku štetu. Koliko je opasno bilo zateći se na otvorenom dok je nevreme trajalo, iskusio je otac Danila Mutavdžića.

"Ledenica koja je veličine teniske loptice, pri izlasku iz dvorišta, pogodila ga je direktno u oko. Zadržan je u užičkoj bolnici", kaže Danilo Mutavdžić iz Lopaša.

Meštani se nadaju pomoći 

Žitelji se nadaju da će dobiti pomoć za sanaciju oštećenih stambenih i pomoćnih objekata. Novi crep rešiće problem, ali opustošene poljoprivredne kulture teško će se oporaviti.

"Znači, nema ovde šta da je ostalo. Ovo ti je za dve godine, nema ništa da uzmete", kaže Todor Mutavdžić.

U Blacu nije padao grad, ali je olujni vetar napravio pustoš, zbog čega je proglašena vanredna situacija.

"Šteta u poljoprivredi je preko 90 odsto. Dobar deo ljudi, većina naših ljudi živi od te poljoprivrede, tako da šteta je katastrofalna", ističe predsednik opštine Milan Ćurčić.

Poljoprivrednik iz Kaševara kod Blaca Goran Janjić kaže da mu je uništeno sve što je radio poslednjih 20-30 godina, više od 1.600 šljiva.

Osiguranje (ne) može da spasi od nevolje 

Slaviša Nešovanović iz dragačevskog kraja imao je i prošle godine štetu od grada, ali je bio osiguran.

"Sad, hvala Bogu, te sam ove godine mislio o tome, pa sam na vreme to uradio", kaže Slaviša.

Međutim, osiguranje ne može da reši sve nevolje žitelja kada ih pogodi nevreme, posebno kada ostanu bez struje duže od dvadeset sati.

"Hrana će da se pokvari a meni će roba da se otkravi u hladnjačama", ukazuje Mirko Lazović iz sela Lis.

Opštine pogođene elementarnom nepogodom, kažu, tražiće pomoć od države. Toj podršci nadaju se svi koji su pretrpeli štetu.

Izvor: RTS

nevremeprocena štete
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva