:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Mart 06, 2019   15:05

0

90

Zdravstveni sistem Srbije napredovao na evropskoj rang listi

Zdravstveni sistem Srbije je u 2018. godini napredovao za dva mesta i rangirao se na 18. poziciji među 35 sistema država Starog kontinenta, prema rezultatima Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa.

Jedan od najzapaženijih rezultata bio je aktivan rad na listama čekanja za operacije ili različite vrste snimanja i dijagnostike u državnim bolnicama širom zemlje, prema saopštenju Unika osiguranja (Uniqa).

Iako značajno smanjene, te liste, prema javno dostupnim podacima, i dalje broje više od 72.000 ljudi koji će na red doći u periodu od nekoliko meseci do šest godina.

Jedan od načina za još efikasniji sistem i brže ukidanje lista čekanja je jačanje privatnog zdravstvenog osiguranja – jedan je od zaključaka učesnika panela „Zdravstvena zaštita: Najefikasniji sistem je i najisplativiji“, koji je održan danas u okviru Kopaonik biznis foruma.

„Građani Srbije se sve više okreću privatnom zdravstvenom sektoru, gde prema statistici svake godine u proseku potroše oko 300 evra. Za isti iznos, odnosno za 25 evra mesečno, kroz privatno zdravstveno osiguranje mogu da osiguraju više od 1.000 evra pokrića za lečenje i dijagnostiku“, rekao je Željko Jović, direktor Sektora zdravstvenog Unika osiguranja na panelu.

Pristupačna premija, brzina i komfor su, dodao je, razlozi zbog kojih privatno zdravstveno osiguranje beleži konstantan rast koji je prošle godine dostigao rekordnih 21 odsto.

Jović je napomenuo da privatno osiguranje ne pokriva troškove kada je potreba za lečenjem već nastupila, ali ako se zaključi na vreme, ova polisa obezbeđuje kvalitetnu i pravovremenu negu čim se za njom ukaže potreba, i kao takva može da posluži kao značajan alat u smanjivanju lista čekanja.

„Klijenti Unika osiguranja, uz podršku doktora iz MedUnika kontakt centra koji je dostupan 24/7, preglede mogu da zakažu za jedan, a komplikovaniju dijagnostiku za najviše tri dana. Kako je naše strateško opredeljenje da dosegnemo do svakog mesta i svakog korisnika, kroz našu najveću mrežu u zemlji grana se čak 700 specijalističkih ordinacija, poliklinika, domova zdravlja i bolnica širom Srbije“, naveo je.

Prema njegovim rečima, klijenti Unika osiguranja, pored termina i lekara, mogu da odaberu i ustanovu u svom neposrednom okruženju, i da u svakom trenutku budu potpuno uvereni da će dobiti pravovremenu zdravstvenu negu.

„Unika, kao lider u individulanom privatnom zdravstvenom osiguranju, klijentima omogućava i da kroz različite pakete ugovore pokriće od 1.000 do 100.000 evra za bolničko i van bolničko lečenje u zemlji, kao i dodatno lečenje na teritoriji čitave Evrope uz pokriće do dva miliona evra“, istakao je Jović.

Početak dinamičnog rasta privatnog zdravstvenog osiguranja vezuje se za prvi korak u izjednačavanju sa državnim. Pre šest godina ono je proglašeno za kompanijski benefit, a mesečna premija za zaposlene izuzeta je od oporezivanja do 5.872 dinara.

„Naša država prva je u regionu donela odluku koja je bila zamajac za razvoj ove vrste osiguranja. Kompanije su od tada nosioci čak 90 odsto zaključenih polisa privatnog zdravstvenog osiguranja, koje dokazano povećava produktivnost i lojalnost, a smanjuje fluktuacije i neplanirana odsustva“, naglasio je Jović.

Veruje se, kako je dodao, da će nov Zakon o zdravstvu uticati na daleko veće interesovanje individualnih korisnika.

„Naime, ovaj akt po prvi put predviđa mogućnost online prodaje privatnog zdravstvenog osiguranja, što znači da će građani polise moći da zaključe brzo i jednostavno – kroz nekoliko klikova i za najviše 10 minuta“, poručio je Jović.

Izvor: Танјуг

zdravstvoSrbijaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva