:

:

TV Most

clock

Februar 04, 2022   9:36

0

131

Zečević: Dalje odstupanje od Briselskog sporazuma je vrlo problematično

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije kaže za RTS da je poseta Eskobara i Lajčaka Prištini i Beogradu pokazala velike razlike dve strane. Govoreći o situaciji u Crnoj Gori, ističe da je očigledno da je stranka Dritana Abazovića postigla dogovor sa Milom Đukanovićem i DPS-om o stvaranju manjinske Vlade, što znači da bi DPS mogao da ima veći uticaj u narednoj Vladi iako ne bi učestvovao u njoj.

Postavlja se pitanje da li su predstavnici Vašingtona i Brisela uspeli da približe stavove Beograda i Prištine i nazire li se kraj političkoj krizi u Crnoj Gori.

Profesor Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je moguće da se nastave razgovori Beograda i Prištine, a što se tiče Lajčakovog optimizma – poseta Prištini i Beogradu je pokazala velike razlike dve strane.

"Eskobar i Lajčak su govorili o modifikaciji i izmenama Briselskog sporazuma, što je problematično ako znamo da se teško postigao taj sporazum 2013. godine, koliko je Srbija napravila ustupaka. Moj utisak je da je to minimum minimuma na koji smo pristali, dalje odstupanje od Briselskog sporazuma je vrlo problematično", kaže Zečević.

Priština govori da neće da prihvate nijedan predlog koji je van njihovog ustava – oni su sami proglasili sporazum o ZSO neustavnim, kaže Zečević.

Govoreći o mogućnostima povratka za pregovarački sto, Zečević ukazuje da je Srbija spremna za povratak za pregovarački sto, ona želi da bude konstruktivna u dijalogu – ono što je bitno, što je rečeno u Beogradu je da se sprovede ono što je već dogovoreno, potpisano pre devet godina.

O previranjima u Crnoj Gori

Zečević očekuje rasplet situacije u Crnoj Gori, jer i premijer Zdravko Krivokapić najavljuje svoju smenu za danas.

"Očigledno je da je stranaka Dritana Abazovića postigla dogovor sa Milom Đukanovićem i DPS-om o stvaranju manjinske Vlade, što znači da bi DPS mogao da ima veći uticaj u narednoj vladi iako ne bi učestvovao u njoj", istakao je Zečević.

"Kada sam studirao u Parizu, mi smo bili zadojeni degolizmom, De Gol je govorio ako imate parlamentarni režim, proporcionalni sistem, to je uvod u slabu izvršnu vlast, to je primer Crne Gore, imate mešanje sa strane što je opet primer Crne Gore i pojavu korupcije što je bolest Crne Gore", napominje Zečević.

Izborni sistem je ostavio posledice, vidite koliko je poslaničkih klubova, stranaka, dodaje on.

"Govore da je cilj stvaranje manjinske Vlade da se dobije stabilnija većina u parlamentu, imaju 81 poslanika, žele da dobiju većinu od 49 poslanika za novu Vladu da bi mogli da imaju čelne ljude na pravosudnoj funkciji da bi se se obračunavali sa krupcijom", rekao je Zečević.

"U svakom slučaju najrealnije deluje da će program Abazovića o stvaranju manjinske Vlade, koju bi podržavao DPS stranke nacionalnih manjinna u suštini proći u narednom periodu", napomenuo je Zečević.

Izvor: RTS

KiMSlobodan ZečevićBriselski sporazum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva