:

:

TV Most

clock

Jun 25, 2019   19:46

0

73

Zečević: EU bi trebalo da marginalizuje Albance

Albanci su kompromitovali dijalog Beograda i Prištine i EU bi trebalo da ih zbog takvog odnosa, koji je doveo do pauze u pregovorima, polako marginalizuje, smatra profesor beogradskog Fakulteta za evropske studije Slobodan Zečević, koji ne isključuje mogućnost da pregovori uz određene napore na relaciji Pariz-Berlin-Prišitna iznenada ožive.

"Silom prilika razgovori Beograda i Prištine su u pauzu. Albanci su kompromitovali nastavak razgovora tvrdim stavom o taksama, a mislim i da je i kosovski predsednik Hašim Tači rekao da njihova vlada vodi progrešnu politiku kada je reč o albanskim interesima", rekao je Zečević i dodao da Evropsku komisiju čekuje izbor čelnika, predsednika Komisije, Evropskog saveta, Evropske cenralne banke, a treba izabrati i visokog predstavnika za spoljne poslove.

“Evropska diplomatija će u narednom periodu doživeti transformaciju što ne ide u priliog novim inicijativama za nastavak dijaloga”, smatra Zečević i dodaje da, kako kaže, jedno "ali" uvek može da postoji pa da se uz nekakve razgovore na liniji Berlin-Pariz sa Prištinom postigne narpedak i pregovori iznenada ožive.

Prema njegovim rečima, treba imati u vidu da EU ima i svoje unutrašnje probleme Bregzit, institucionalnu reformu, Severnu Makedoniju, gde, kako dodaje nije odigrala pravu ulogu, kao i porblem Srbije.

"Ako EU ovako nastavi držaće Srbiju na margini pristupanja. Pitanje je da li njen interes da Srbija ne napreduje. EU bi morala da intenzivira pregovore sa Srbijom i da Albance upravo zbog ponašanja prema pregovorima polako marginalizuje", kazao je Zečević.

Izjava američkog ambasadora u Srbiji Kajla Skota da se Stejt dipartment neće uključivati u dijalog je za Zečevića iznenađenje.

Prema njegovim rečima, ta izjava znači da format pregovora ostaje isti. Zečević dodaje da će Vašinton biti u dijalogu biti na posredan način i imaće i dalje svoj autoritet.

Izvor: Танјуг

Slobodan ZečevićEUKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva