:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2022   18:44

0

143

Zečević: Francuska smatra da može da doprinese kompromisnom rešenju za Kosovo 

Profesor Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije izjavio je da se može pretpostaviti da Francuska ne želi da zaostaje za SAD i Nemačkom jer smatra da i ona može da doprinese kompromisnom rešenju za Kosovo i da zato želi da ima svog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. 

"Nije poznato definitivno da li će Francuska imenovati specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, ali ako to namerava možemo samo da pretpostavimo da Francuska ne želi da zaostaje u tome i da želi da ima svog posrednika kao i SAD i Nemačka", rekao je Zečević za Kosovo onlajn povodom navoda da bi francuski predsednik Emanuel Makron mogao da imenuje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan i da će do toga doći verovatno u julu kada Francuska završi rotirajuće šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom.

Profesor smatra da ako gledamo Francusku i Nemačku, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak je zajednički posrednik, ali je Nemačka imenovala svog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan i Francuzi misle da mogu da doprinosu rešenju kosovskog problema kako ne bi zaostajali za drugima. 

"Francuski stav se nešto malo razlikuje od nemačkog stava kada se govori o kompromisnom rešenju za Kosovo. Francuski stav je bio feksibilniji, nije se razlikovao suštinski, ali je bio fleksibilniji prema srpskim stavovima. Moguće je da Francuzi ne žele da zaostaju, da misle da i oni imaju određenu ulogu u tom procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine", kaže Zečević.

Prema njegovim rečima, francuska politika prema Rusiji isto tako ima određene nijanse u odnosu na možda druge države članice EU, u smislu da treba razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da ne treba pokušavati da se ponizi Rusija. 

"I zbog toga Makron trpi velike kritike i u Francuskoj. Verovatno da Francuska želi da kaže da o svakom pitanju ima svoj osoben stav i svoju spoljnu politiku", naveo je Zečević. 

Izvor: Kosovo online

KiMSlobodan Zečevićdijalog Beograda i PrištineFrancuska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva