:

:

TV Most

clock

Septembar 07, 2020   20:07

0

193

Zečević: Razgovori u Briselu i Vašingtonu komplementarni

Naučni savetnik u Institutu za Evropske studije Slobodan Zečević, ocenio je danas da su razgovori Beograda i Prištine u Vašingtonu i Briselu komplementarni.

"U Briselu se razgovaralo o Zajednici srpskih opština i o realizaciji tog sporazuma iz 2013. godine, o čemu se nije razgovaralo u Vašingtonu, razgovaralo se o imovini, dok je u Vašingtonu tema bila Gazivode“, rekao je Zečević.

Podseća da smo u veoma delikatnoj situaciji zato što smo uložili ogromna sredstva 70-ih i 80-ih godina na KiM, što je kako ocenjuje možda bila greška.

"Tamo smo otvorili mnogo fabrika i puteva, o čemu tek treba da se razgovara, a jezero Gazivode je čista situacija. Kredit je uzela Vlada Srbije, potpuno ga otplatila, a ne koristimo ga mi nego Albanci", rekao je Zečević za Radio Beograd.

Smatra da je Srbija tek sada na pragu da sa SAD postignemo dogovor o polovičnom korišćenju hidroelektrane.

Prema njegovim rečima, ono što daje pečat je ponovno vraćanje Amerike na scenu, posle neuspelog sastanka krajem juna.

Bivši diplomata Zoran Milivojević navodi da je Amerika potvrdila da se bez nje ne može i nastupa sa tri tačke.

Prva je, ukazuje, da u Vašingtonu nije razgovarano o međusobnom priznanju odnosno o statusnim pitanjima, što je izuzetno važno za pregovaračku poziciju Srbije u narednom periodu.

"Drugo, Amerikanci su se direktno angažovali oko ekonomske sfere odnosa, a treća stvar koja je izuzetno važna su naši bilateralni odnosi sa SAD i taj uzlet u našim odnosima je od posebnog značaja za dijalog jer je Amerika nezaobilazna u tom procesu", rekao je on.

Milivojević ponavlja da je Zajednica srpskih opština pitanje svih pitanja u domenu zaostalih poslova i obaveza, kao i da je to jedno od pitanja od koga zavisi i rasplet kosovskog čvora.

"Na tom pitanju je test EU, imajući u vidu da šest godina iza nas oni nisu uspeli da ono iza čega su stali sprovedu u delo", rekao je i dodao da se ne radi samo o Briselskom sporazumu, nego se radi o pravima Srba i o statusnim pitanjima Srba u okviru KiM.

Prema rečima Milivojevića, EU je na testu koliko to pitanje može da izgura i da ga postavi na pravi način.

"Od Srbije ništa ne zavisi. Srbija je u poziciji da čeka i da gleda u kojoj meri će prištinska strana da ispoštuje svoje obaveze. O tome nema više šta da se pregovara. Jednostavno treba to da se primeni onako kako je zacrtano i to je za EU zadatak broj 1", naveo je Milivojević.

Izvor: T a n j u g

Slobodan ZečevićZoran Milivojevićdijalog BG-PRBriselVašington
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva