:

:

TV Most

clock

Novembar 29, 2023   14:35

0

111

Zečević: Zapad će pokušati da naplati ZSO afirmisanjem Kosova u svetu

Naučni savetnik u Institutu za evropske studije Slobodan Zečević ocenio je da će Zapad formiranje Zajednice srpskih opština pokušati da naplati afirmisanjem Kosova u svetu.

Komentarišući izjavu američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila koji je kazao da je na stolu ideja koja podrazumeva da će postojati ZSO, a da zauzvrat Srbija "odstupi" i da Kosovu da kapacitet da traži članstva u međunarodnoj zajednici, Zečević kaže da je upitno šta tačno znači učešće u međunarodnim organizacijama. 

"Da li to znači i učešće u Ujedinjenim nacijama, jer su i UN međunarodna organizacija? To je sada veliko pitanje. Ogroman broj zemalja na međunarodnoj sceni ne priznaje nezavisnost Kosova, to je jedna činjenica koju oni prenebregavaju, a da bi uspeli da realizuju sve to potrebno je i priznanje i pristanak Srbije. U tom smislu, treba očekivati veće pritiske na Srbiju u narednom periodu. Sigurno da će pokušati da naplate za sve afirmacijom Kosova što bi bilo ostvarenje njihovog plana da nezavisnost Kosovo priznaje ceo svet pa i sve članice EU", smatra Zečević. 

On kaže da suština nacrta francusko-nemačkog plana, s jedne strane jeste ZSO, a da s druge strane i učešće Kosova u međunarodnim organizacijama stoji u tom planu i da Hil to stalno ponavlja.

Prema mišljenju Zečevića, Srbija s druge strane pokušava da "kupi vreme" i da čeka neke bolje okolnosti. 

"Ono koliko sam ja video šta je politika Srbije jeste da pokuša da izbegne da bude stavljena na dnevni red, jer je zapadna mašinerija moćna kada vas ubace kao negativca u medijski diskus pre svega, pa onda sankcije i ostalo. Srbija pokušava popuštanjem u nekim stvarima da izbegne tu mašineriju Zapada da bi sačekala neki povoljniji trenutak ukoliko dođe do promena u Evropskom paralmentu, do promena u Americi posle izbora, da onda da vidi šta da radi dalje. Pokušava sada da dobije na vremenu i da se ne stavi u njihovu metu. Naravno to je vrlo komplikovano i teško. Šta je suština svega? To što oni hoće etnički da očiste Kosovo. Zapad je saučesnik u čišćenju Kosova od hrišćanskog stanovništva i od njegove civilizacije i kulture. Ne znam da li je to neko shvatio do kraja šta rade. Oni misle da će sa ZSO nešto da zaustave, ali ZSO je jedan od segmenata. Mislim da je potrebna jedna mnogo drugačija politika prema Albancima da bi se taj proces zaustavio", kaže Zečević.

Izvor: Kosovo online

KiMZečevićZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva