:

:

TV Most

clock

Februar 24, 2023   15:25

0

111

Zečević: ZSO je već dogovorena, ne može se stavljati u isti koš sa evropskim predlogom

Zajednica srpskih opština je već ispregovarana, i trebalo bi sada da se sprovede. Dakle, po normalnom redosledu stvari prvo ZSO, a tek onda evropski predlog i te dve stvari ne bi trebalo stavljati u isti koš, kaže za Kosovo onlajn Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije.

Zečević ističe da je Srbija sprovela najvažniji deo Briselskog sporazuma integracijom sudstva i policije, a da zauzvrat nije dobila Zajednicu srpskih opština koju Priština i dalje odbija da sprovede.

"Ne znam da li je izjava zvaničnika EU da se potpisivanjem evropskog sporazuma automatski prihvata i ZSO pred sastanak u ponedeljak u Briselu, u stvari pokušaj da Albanci prihvate ZSO koji su do sada odbijali, ali te dve stvari ne treba stavljati u isti koš jer je to ispregovarano još 2013. godine", kaže Zečević.

Naš sagovornik navodi i da je sam sporazum o normalizaciji odnosa koji se pojavio u medijima prilično dvosmislen.

"Postoje delove gde se podrazumeva da su Srbija i Kosovo dve jednake strane, što nama sigurno ne odgovara. Ne znam da li je ovo pokušaj EU da progura kod Albanaca evropski sporazum i ZSO u paketu, ali po redosledu stvari prvo bi trebalo sprovesti u delo one stvari koje su dogovorene", navodi Zečević.

Izvor: Kosovo online

KiMSlobodan ZečevićZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva