:

:

TV Most

clock

Februar 10, 2023   21:40

0

145

Zelenski dobio podršku EU

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je danas da se tokom evropske turneje uverio da je Ukrajina obezbedila jaku podršku, ali da je potrebno više rada kako bi se obezbedilo oružje potrebno za odbranu zemlje.

"London, Pariz, Brisel svuda sam govorio proteklih dana o tome kako da ojačamo naše vojnike. Postoje veoma jako razumevanje i dobili smo dobre signale, oko raketa i tenkova, ali i o sledećem nivou naše saradnje - borbenih aviona. Ali moramo da nastavimo da radimo na tome", rekao je Zelenski u svom redovnom video obraćanju.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas da je Rusija ponovo izvršila vazdušne napade na Ukrajinske gradove.

Rusija napada Kijev, Harkov, Zaporožje, Lavov i druge ukrajinske gradove, a narušila je i vazdušni prostor Moldavije. Bombardovanje civilnih ciljeva je ratni zločin i neće ostati nekažnjeno. EU će pomoći Ukrajini da se brani dok ne pobedi. Stojimo uz Ukrajinu", naveo je Borelj na Tviteru.

Rusija je danas pokrenula novi talas raketnih udara na energetsku infrastrukturu širom Ukrajine, koji su izazvali gubitak električne energije u milionima domaćinstava.

"Najmanje 17 projektila pogodilo je grad Zaporožje na jugoistoku zemlje u najintenzivnijem napadu od početka rata", rekli su lokalni zvaničnici.

Ministar energetike German Galuščenko rekao je da su ključni infrastrukturni objekti pogođeni u šest regiona, što je dovelo do hitnih isključenja električne energije u većem delu zemlje, prenosi Rojters.

Ruske snage su verovatno izgubile desetine oklopnih vozila tokom neuspelog napada na grad Ugledar na istoku Ukrajine, saopštila je u danas britanska obaveštajna služba.

"Ruske trupe su verovatno pobegle i napustile najmanje 30 uglavnom netaknutih oklopnih vozila u jednom incidentu nakon neuspelog napada", saopštilo je britansko ministarstvo odbrane na dnevnom brifingu.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni optužila je u petak Francusku da ugrožava jedinstvo EU u Ukrajini organizovanjem francusko-nemačke večere u Parizu sa ukrajinskim predsednikom koja je isključila druge evropske saveznike.

Izvor: T a n j u g; Foto: getty images

ZelenskiEUpodrška
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva