:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2023   9:16

0

58

Zelenski: Isporuka F16 Ukrajini biće signal da će Rusija izgubiti; Peskov: Naša vojska štiti teritoriju

Rat u Ukrajini – 456. dan. Britanski i ukrajnski ministri odbrane razgovarali o snabdevanju Kijeva raketama. Kremlj poručuje da ruska vojska, graničari i relevantne službe rade na zaštiti teritorije Ruske Federacije od napada. Portparol Bele kuće Džon Kirbi naveo je da proveravaju tvrdnje da je Ukrajina koristila američka vozila unutar Rusije. Ukrajina neće moći da se pridruži NATO-u sve dok u toj zemlji traje rat, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Rusija sa Belorusijom potpisala ugovor o raspoređivanju nuklearnog oružja

Ministri odbrane Rusije i Belorusije potpisali su dokument o raspoređivanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije, prenela je ruska agencija Tas.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da "Zapad vodi neobjavljeni rat protiv Rusije i Belorusije", preneo je Rojters.

(Reuters)

Njujork tajms: Američka administracija veruje da iza napada dronom na Kremlj verovatno stoji Ukrajina

Napad dronom na Kremlj ranije ovog meseca verovatno je organizovala neka od ukrajisnkih specijalnih vojnih ili obaveštajnih jedinica, pokazale su procene američkih obaveštajnih službi, prenosi Njujork tajms.

Američki list je naveo da je napad verovatno trebalo da bude deo niza tajnih operacija koje su zvaničnike SAD-a, koje su najveći snabdevač Ukrajine vojnom opremom, dovele u neprijatnu poziciju.

Obaveštajne službe su do te procene došle presretanjem ruskih i ukrajinskih kanala komunikacije, prenosi Njujork tajms.

SAD su presrele ukrajinske komunikacione kanale u kojima zvaničnici navode da veruju da je njihova zemlja odgovorna za napad, dok se iz ruskih kanala komunikacije moglo zaključiti da nije reč o nekoj vrsti lažne operacije Rusije, dodaje američki list.

Ipak, kako prenosi Njujork tajms, američki zvaničnici ne veruju da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odobrava sve tajne operacije i da nije razjašnjeno u kojoj meri je on unapred upućen u takve operacije.

Napad dronom na Kijev dogodio se 3. maja. Rusija je optužila Ukrajinu za pokušaj ubistva predsednika Vladimira Putina. Zelenski je naveo da Ukrajina nije umešana u napad. Osim toga, Kremlj je naveo da SAD stoje iza napada, dok je Vašington te optužbe odbacio.

(Reuters)

UNHCR: Od početka rata iz Ukrajine u evropske zemlje stiglo više od 8,2 miliona izbeglica

Od početka oružanog sukoba u Ukrajini u evropske zemlje je stiglo 8.249.055 izbeglica, podaci su Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

Najviše izbeglica, njih 2.852.395, zabeleženo je u Rusiji, a sledi Poljska u koju je otišlo 1.605.738 izbeglica, zatim Nemačka sa 1.061.623 i Češka sa 520.234 izbeglica iz Ukrajine.

U Veliku Britaniju otišlo je 204.700 izbeglica, u Španiju 179.884, u Italiju 175.107, u Bugarsku 159.225, u Rumuniju 132.362, u Francusku 118.994, u Slovačku 116.718, a u Moldaviju 108.889, dok u drugim državama broj izbeglica iz Ukrajine ne prelazi 100.000.

Lokalne vlasti: Tokom noći oboreno šest dronova na Krimu

Sergej Aksjonov, lider Krima, objavio je na Telegramu da je protivvazdušna odbrana tokom noći oborila šest dronova iznad različitih delova te oblasti.

Dodao je da nije bilo žrtava.

Rusija je pripojila Krim 2014. godine, a Ukrajina ga smatra svojom teritorijom.

Zelenski: Isporuka F16 Ukrajini biće signal da će Rusija izgubiti

Isporuke borbenih aviona F16 Ukrajini biće signal da će Rusija izgubiti, a što pre ta odluka bude sprovedena, to bolje, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Prvi ukrajinski F-16 biće jedan od najjačih signala iz sveta da će Rusija izgubiti svoj agresivni rat. Biće dodatno slabija i izolovana", poručio je Zelenski u svom noćnom video-obraćanju, prenosi Rojters.

Dodao je da su u zaštiti ukrajinskog neba najznačajniji brzina obuke i snabdevanje.

(Reuters)

Na istoku i jugu Ukrajine ne prestaju borbe. Ukrajina je izvela neuspešan napad na izviđački brod Crnomorske flote, tvrdi Rusko ministarstvo odbrane.

Peskov: Vojska štiti teritoriju; Istraga o američkim vozilima u Rusiji

Vašington ispituje izveštaje da je Ukrajina koristila američka vozila unutar Rusije, rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi, nakon što su se pojavili izveštaji da je u napadu na Belgorodsku oblast korišćeno američko oružje. 

Prema njegovim rečima, Kijevu je jasno ukazano da SAD ne podržavaju korišćenje američke vojne opreme za takve namene.

Isporuke borbenih aviona F16 Ukrajini biće signal da će Rusija biti gubitnik, a što pre ta odluka bude sprovedena to bolje, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Britanski ministar odbrane Ben Volas posetio je Kijev i razgovarao sa ukrajinskim kolegijumom Aleksijem Reznikovom o snabdevanju raketnog domena Ukrajine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruska vojska, graničari i relevantne službe rade svoj posao da zaštite teritorije Ruske Federacije od napada iz Ukrajine.

Ukrajina neće moći da se pridruži NATO-u sve dok u toj zemlji traje rat, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Izvor: T a n j u g, RTS; Foto: EPA

RusijaUkrajinarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva