:

:

TV Most

Foto: AP

clock

April 02, 2022   9:07

0

66

Zelenski: Kijev predao nacrt bezbednosnih garancija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je njegova zemlja razmenila nacrt dokumenata oko bezbednosnih garancija sa brojnim zemljama.

 

"Potrebne su nam bezbednosne garancije brojnih država", kazao je Zelenski u intervjuu za "Foks njuz", dodavši da se to odnosi i na članice NATO, kao i zemlje koje nisu deo Alijanse.

Član kijevske delegacije Aleksandar Čali rekao je da Ukrajina pristala da na neutralan i nenuklearni status, ako joj se daju sigurnosne garancije koje po sadržini i formi treba da budu slične članu 5 Severnoatlantskog sporazuma.

Prema njegovim rečima, garancijama bi se predviđala vojna pomoć i uspostavljanje zone zabrane letenja nakon tri dana konsultacija u cilju pronalaženja diplomatskog rešenja.

Zelenski je naveo da Kijev želi da garanti, uz SAD, Britaniju, Nemačku i Tursku, budu i zemlje koje su se same ponudile oko bezbednosnih garancija.

On je rekao da su, među zemljama koje su se ponudile, Izrael i Irska.

"Želeli bismo i Kina da se uključi. Rusija bi prevashodno trebalo da bude deo tog sporazuma takođe, jer će to biti dogovor između Ukrajine i Rusije. Rusija bi trebalo da bude vezana mirovnim sporazumom, jer je učesnik konflikta", kazao je Zelenski.

"Prilikom povlačenja, Rusi miniraju i tela ubijenih"

Ukrajinski predsednik tvrdi da prilikom povlačenja sa osvojenih teritorija, ruske snage miniraju cele oblasti.

"Miniraju kuće, opremu, čak i tela ubijenih ljudi. Ima dosta žica povezanih sa eksplozivom, mnogo opasnosti. Rusi ostavljaju kompletnu katastrofu iza sebe, posebno kod Kijeva", rekao je Zelenski, preneo je AP.

U međuvremenu, Rusija je nastavila sa povlačenjem dela svojih trupa iz oblasti Kijeva i Černigova.

Kada je reč o napadu na skladište goriva u ruskom gradu Belgorod, Kremlj je optužio Kijev za taj vazdušni udar iz helikoptera, ali je Ukrajina negirala odgovornost za eksploziju.

"Svakako, ovo nije nešto što stvara dobre uslove za nastavak pregovora", poručio je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Zelenski je odbio da komentariše da li je naredio napad na rusko skladište nafte.

U intervjuu za "Foks njuz", Zelenski je kazao da ne priča javno o bilo kakvim naređenjima koje daje kao vrhovni komandant.

Ukoliko se potvrde tvrdnje Moskve, dodaje AP, to bi bio prvi put da su se ukrajinske letelice probile u ruski vazdušni prostor.

Snimci pokazuju da su se ruske snage povukle sa Antonova

Novi satelitski snimci pokazuju da su se ruske snage povukle sa aerodroma Antonov u Hostomelu, tridesetak kilometara severozapadno od Kijeva.

Slike koje je u četvrtak snimila kompanija Maksar Tehnolodžis potvrđuju ranije informacije zvaničnika američkog ministarstva odbrane koji je rekao za Si-En-En da Pentagon veruje da će ruska vojska verovatno napustiti aerodrom.

Prethodni satelitski snimci pokazivali su da su Rusi izgradili zaštitne bedeme oko artiljerijskih položaja u okolini aerodroma, a sada su ostala samo ta utvrđenja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u svom poslednjem video-obraćanju potvrdio da se ruske snage "polako ali primetno" povlače sa severa Ukrajine.

Ruske rakete pogodile Poltavu i Kremenčuk

Ruski projektili pogodili su dva grada u centralnoj Ukrajini, oštetivši infrastrukturu i stambene zgrade, rekao je danas guverner regiona Poltava Dmitri Lunjin.

"Jedan udar rakete pogodio je objekat u Poltavi, dok se u Kremenčuku dogodilo više napada ovog jutra", naveo je Lunjin u onlajn poruci, preneo je Rojters.

Poltava je sedište regiona Poltava, istočno od Kijeva, a Kremenčuk je jedan od najvažnijih gradova te oblasti.

Zasad nema informacija o mogućim žrtvama, dodao je Lunjin, a Rojters nije mogao odmah da potvrdi izveštaj.

Timošenko: Ukrajina i Rusija razmenile zarobljenike

Ukrajina i Rusija razmenile su zarobljenike, izjavio je zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko.

Poznato je da je oslobođeno 86 ukrajinskih vojnika, Timošenko nije rekao koliko je ruskih vojnika razmenjeno, ali je kazao da je dogovor rezultat tekućih mirovnih pregovora, preneo je Rojters.

Izvor: T a n j u g

Volodimir ZelenskiUkrajinaRusijarazmena zarobljenika
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva