:

:

TV Most

clock

Jun 07, 2022   8:12

0

223

Zelenski: Naša vojska ne napušta pozicije u Severodonjecku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da ukrajinska vojska ne napušta svoje pozicije u Severodonjecku, gradu gde se trenutno odvijaju najveće ulične borbe.

"Naši heroji ne odustaju od pozicija u Severodonjecku. U gradu se odigravaju žestoke ulične borbe", rekao je Zelenski, preneo je Rojters.

Kada je reč o širem, industrijskom delu regiona Donbas, gde se nalazi Severodonjeck, Zelenski je rekao da "ukrajinski Donbas stoji čvrsto".

Tela poginulih u Azovstalju vraćena u Kijev

Tela desetina ukrajinskih boraca koji su poginuli u čeličani Azovstalj vraćena su u Ukrajinu od strane ruskih trupa, koje su zauzele postrojenje u razrušenom gradu Marijupolju, prenosi AP.

Kako se navodi, tela su prebačena u glavni grad Kijev, gde je u toku DNK analiza kako bi se utvrdio identitet poginulih, saopštili su iz puka Azov, jedne od ukrajinskih jedinica koja je držala čeličanu skoro tri meseca pre nego što su se predale u maju ruskim trupama.

Ukrajina je u subotu objavila prvu zvanično potvrđenu razmenu mrtvih vojnika od početka rata.

Rečeno je da su dve strane razmenile ukupno 320 tela, a zamena je obavljena u četvrtak na liniji fronta u regionu Zaporožja.

Ana Holovko, portparolka puka Azov, saopštila je da je svih 160 ukrajinskih tela koje su Rusi predali iz ruševina Azovstalja.

Ona je kazala da se za najmanje 52 od tih tela smatra da su ostaci vojnika puka Azov, a Maksim Zorin, bivši komandant puka koji je sada na čelu vojne jedinice sa sedištem u Kijevu, potvrdio je da su među razmenjenima i tela iz čeličane, navodi AP.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopstio je da bi moglo biti više od 2.500 zarobljenika iz čeličane Azovstalj u Marijupolju, koji su sada pritvoreni u oblastima Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine.

Zelenski je još rekao da se planovi Rusije u vezi sa tretmanom ovih zarobljenika stalno menjaju.

U isto vreme, ruske snage su nastavile da se bore za kontrolu nad Severodonjeckom, gradom na istoku Ukrajine koji je ključan za cilj Moskve da završi zauzimanje industrijskog regiona Donbas.

Zelenski je naveo da ukrajinske snage drže svoje položaje u gradu, dok se vode žestoke borbe na ulicama i Rusija pokušava da rasporedi više snaga u ovu oblast.

"Ovo je 103. dan, a ukrajinski Donbas stoji. Čvrsto stoji“, saopštio je ukrajinski predsednik u svom noćnom obraćanju naciji.

Zelenski je saopštio da ruske snage nameravaju da zauzmu grad Zaporožje na jugoistoku zemlje, u kome živi više od 700.000 ljudi, što bi mogao ozbiljno da oslabi položaj Ukrajine i omogući ruskoj vojsci da napreduje bliže centralnom delu zemlje, navodi AP.

Borbe kod Severodonjecka, odbijeno više ruskih napada

Ruske trupe nastavljaju da napadaju grad Severodonjeck gde se vode teške borbe, saopštila je danas ukrajinska vojska u najnovijem operativnom izveštaju, prenosi Gardijan.

Prema navodima ukrajinskog generalštaba oružanih snaga, uspešno je odbijena ruska ofanziva na mesta Nahirne, Berestov, Krinične i Rota.

Ukrajinski helikopteri su dejstvovali po neprijateljskim snagama u Hersonskoj oblasti, a avioni po skladištima municije u Mikolajevskoj oblasti, saopštila je vojska.

„Neprijatelj je izgubio više od 20 ljudi i do 10 jedinica vojne opreme“, tvrdi se u izveštaju, prenosi Gardijan.

Napredak Rusije koji je ostvaren do maja u oblasti Popasne, zaustavljen je tokom prošle nedelje, saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Izveštaji o jakom granatiranju u blizini Izijuma sugerišu da se Rusija sprema da uloži nove napore u ovom pravcu, navedeno je u saopštenju ministarstva na Tviteru.

„Rusija će skoro sigurno morati da postigne proboj barem na jednom od ovih pravaca kako bi taktičke dobitke pretvorila u uspeh na operativnom nivou i napredovala ka svom političkom cilju kontrole cele Donjecke oblasti“, saopštilo je britansko ministarstvo, navodi Rojters, uz napomenu da nije mogao samostalno da proveri ove informacije.

Izvor: T a n j u g

UkrajinaVolodimir ZelenskiSeverodonjeckAzovstalj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva