:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

Februar 26, 2022   0:46

0

112

Zelenski: Ovu noć moramo preživeti; Veto Rusije na Rezoluciju SB Ujedinjenih nacija

Rusija je stavila veto na nacrt Rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom je trebalo da se osudi ruska akcija u Ukrajini. Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da su predsednik Rusije Vladimir Putin i ministar spoljnih poslova te države Sergej Lavrov obuhvaćeno novim sankcijama EU. Sankcije uveo i London. Portparol predsednika Ukrajine saopštio da Rusija i Ukrajina razmatraju mesto i vreme za pregovore. Nastavljeni ruski raketni napadi na Kijev i druge delove zemlje, saopštile su ukrajinske vlasti. Ruska vojska je zauzela aerodrom "Gostomel" u blizini Kijeva, ali Rusi negiraju da je bilo raketnih napada na grad i najavljuju uvođenje sankcija zapadnim zemljama.

Zelenski se obratio građanima: Ova noć biće teža od dana

Ova noć u Ukrajini biće teža od dana, Rusija će krenuti u ofanzivu, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u video obraćanju građanima.

Zelenski je naglasio da će Rusija ove noći upotrebiti sve snage koje ima da slomi otpor ukrajinske vojske.

"Moram potpuno iskreno da kažem: ova noć će biti teža od dana. Mnogi gradovi naše države su na udaru: Černihiv, Sumi, Harkov... u Donbasu, gradovi na jugu Ukrajine", poručio je Zelenski, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dodao je da se posebna pažnja mora obratiti na Kijev i da se glavni grad ne sme izgubiti.

"Ove noći će krenuti u juriš. Svi razumemo šta nas čeka: ovu noć moramo preživeti. Sudbina Ukrajine se odlučuje upravo sada", istakao je Zelenski.

(Tanjug) 

Veto Rusije na nacrt Rezolucije u Savetu bezbednosti

Rusija je stavila veto na nacrt Rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom je trebalo da se osudi ruska akcija u Ukrajini, dok je Kina bila uzdržana na glasanju.

Uzdraženi su bili i Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija.

Tekst rezolucije predložile su SAD.

Preostalih 11 članova Saveta bezbednosti glasalo je za Rezoluciju. 

(Rojters) 

Upozorenja na vazdušnu opasnost u Kijevu

U poslednja tri sata u Kijevu su mogle da se čuju sirene koje upozoravaju na mogući udar iz vazduha.

Građanima je poručeno da se upute u skloništa.

(Kijev independent)

Zaharova: Odnosi Rusije i Zapada bliže se tački bez povratka

Odnosi Rusije i Zapada približavaju se tački bez povratka, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, prenosi TAS.

Uvođenje sankcija ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu odražavaju "apsolutnu nemoć" Zapada kada je reč o spoljnoj politici, kazala je Zaharova, navodi agencija RIA Novosti. 

(Rojters)

Ukrajina i Rusija razmatraju mesto i vreme pregovora

Ukrajina i Rusija razmatraju mesto i vreme za pregovore, saopštio je Sergij Nikiforov, portparol ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

"Ukrajina je bila i ostaje spremna da razgovara o prekidu vatre i o miru", dodao je Nikiforov.

(Rojters)

Ruske snage ušle u Melitopolj na jugu Ukrajine

Ruske trupe ušle su u grad Melitopolj na jugu Ukrajine, prenosi Interfaks pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

(Rojters) 

I SAD i Kanada uvode sankcije Putinu i Lavrovu

SAD će se pridružiti Evropskoj uniji u direktnom sankcionisanju ruskog predsednika Vladimira Putina i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, potvrdila je Bela kuća.

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki rekla je da je odluka doneta nakon telefonskog razgovora predsednika Bajdena i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

"SAD će se pridružiti u sankciojama protiv predsednika Putina i ministra spoljnih poslova Lavrova i članova ruskog tima za nacionalnu bezbednost", rekla je Psakijeva.

Sankcije će uvesti i Kanada, rekao je premijer Džastin Trudo.

Kanada će uvesti dodatne sankcije Belorusiji i njenim liderima za "podsticanje" ruske akcije u Ukrajini.

(Si-En-En, Rojters) 

Izvor: RTS

ZelenskiUkrajinaKijevRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva