:

:

TV Most

clock

Decembar 12, 2022   20:16

0

126

Zelenski pozvao lidere država G7 da nastave da pomažu Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas lidere Grupe sedam (G7) da pomognu njegovoj vladi kako bi obezbedila dodatne dve milijarde kubnih metara prirodnog gasa kao i novu vojnu pomoć koja bi uključivala moderne tenkove, artiljerijske sisteme i oružje dugog dometa.

Govoreći putem videolinka na video-konferenciji G7 koju je organizovala Nemačka, Zelenski je pozvao Rusiju da učini „suštinski“ korak ka diplomatskom rešenju rata u Ukrajini i predložio da Moskva povuče svoje trupe do Božića.

„Ako Rusija  povuče svoje snaga iz Ukrajine to će rezultirati završetkom neprijateljstava. Ne vidim zašto Rusija to ne bi učinila sada, pre Božića“, rekao je on.

G7: Države članice nastavljaju da jačaju vojne kapacitete Ukrajine

Lideri država Grupe sedam (G7) dogovorili su se danas da će raditi zajedno na jačanju vojnih kapaciteta Ukrajine, sa neposrednim fokusom na sisteme protivvazdušne odbrane, navodi se u saopštenju koje je objavilo Mnistarstvo spoljnjih poslova Velike Britanija.

Lideri G7, kojima se na virtuelnom sastanku obratio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, rekli su da je ruska „neodgovorna nuklearna retorika“ neprihvatljiva i da će svaka upotreba hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja imati teške posledice.

„Nastavićemo da koordiniramo napore za ispunjavanje hitnih zahteva Ukrajine za vojnom i odbrambenom opremom sa neposrednim fokusom na obezbeđivanju sistema i sposobnosti za protivvazdušnu odbranu Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Portparol nemačke vlade, koja predsedava G7 rekao je uoči sastanka da pitanja o konkretnim isporukama oružja Ukrajini nisu bila na dnevnom redu.

Lideri G7 najavili intenziviranje ekonomskog pritiska na Rusiju

Zemlje članice G7 ostaju posvećene politici intenziviranja "koordiniranih sankcija bez presedana" prema Rusiji, potvrdili su lideri grupe sedam najrazvijenijih ekonomija sveta u današsnjem saopštenju.

"Mi ćemo održavati i intenzivirati ekonomski pritisak na Rusiju i one koji izbegavaju i podrivaju naše restriktivne mere", navodi se u saopštenju, prenosi TAS S.

U saopštenju objavljenom na sajtu Evropskog saveta G7 izražava se podrška kontinuiranim naporima da se obezbedi trenutna finansijska stabilnost Ukrajine i njen oporavak i rekonstrukcija "ka održivoj, prosperitetnoj i demokratskoj budućnosti", u skladu sa njenim evropskim putem.

"Nastavićemo da koordiniramo naše napore da ispunimo hitne potrebe Ukrajine za vojnom i odbrambenom opremom sa neposrednim fokusom na obezbeđivanju sistema i sposobnosti za protivvazdušnu odbranu Ukrajini", navodi se u saopštenju G7.

Lideri zemalja članica G 7 potvrdili su i nameru da "zaštite ranjive zemlje koje su ozbiljno pogođene" posledicama ukrajinske krize u pogledu energije i hrane.

Izvor: T a n j u g

UkrajinaZelenskiRusijaratG7
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva