:

:

TV Most

Foto: ukrinform.net

clock

Januar 10, 2023   8:51

0

172

Zelenski: Rusi najveće napore usmerili na Soledar, tamo je izuzetno teško

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da su ruske snage najveće napore usmerile na Soledar, dodajući da će rezultat te teške i dugotrajne bitke ipak biti oslobođenje celog Donbasa.

Zelenski se u video obraćanju zahvalio svim ukrajinskim vojnicima koji brane Bahmut i onima koji u Soledaru odolevaju novim i još jačim napadima ruskih snaga, prenosi Unian.

"Izuzetno je teško - tamo skoro da nema celih zidova... Zahvaljujući nepokolebljivosti naših vojnika tamo, u Soledaru, osvojili smo dodatno vreme i dodatne snage za Ukrajinu", rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, u Soledaru je sve potpuno uništeno, života gotovo da i nema. 

Zelenski tvrdi da su ruske snage izgubile hiljade ljudi kod Soledara i da je, kako je naveo, "sve tlo kod Soledara pod leševima" ruskih snaga.

"Ovako izgleda ludilo", rekao je ukrajinski predsednik.

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar izjavila je juče da Rusija ponovo žestoko napada Soledar i Bahmut. 

"Posle neuspešnog pokušaja zauzimanja Soledara i povlačenja, neprijatelj je pregrupisao svoje snage, dopunio jedinice, angažovao nove snage, promenio taktiku i žestoko napao", napisala je Maljar na Telegramu.

Dodala je da su u napadu na Soledar angažovane najbolje rezerve grupe Vagner, prenosi Gardijan.

Britanija o Ukrajini: Veći deo Soledara pod ruskom kontrolom

Ruske trupe i plaćeničke formacije grupe "Vagner" najverovatnije drže pod kontrolom veći deo grada Soledara u istočnoj Ukrajini, nakon napretka koji su ostvarile u poslednja četiri dana, saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane u redovnom obaveštajnom izveštaju.

Zvaničnici u Kijevu su saopštili da je Moskva pojačala napade na Soledar u regionu Donbasa, koji se nalazi nekoliko kilometara od Bahmuta, i da ukrajinske snage pružaju snažan otpor, a da su obe strane pretrpele teške gubitke. 

U izveštaju britanskih obaveštajaca se navodi da "ruske snage zauzimanjem Soledara vrlo verovatno pokušavaju da opkole Bahmut sa severa i da poremete ukrajinske linije komunikacije", prenosi Rojters.

Izvor: T a n j u g

UkrajinaSoledarZelenski
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva