:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Januar 03, 2023   8:13

0

150

Zelenski: Rusija planira da nas iscrpi dronovima; NATO o podršci Kijevu sredinom januara

Rat u Ukrajini – 314. dan. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da Rusija planira dronovima da iscrpi odbrambene kapacitete te zemlje. Severnoatlantska alijansa najavila sastanak šefova odbrana 30 zemalja NATO-a o ratu i podršci Kijevu sredinom januara u Briselu.

Na istoku i jugu Ukrajine nastavljene su borbe. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da Moskva planira "dugotrajnu kampanju napada iranskim bespilotnim letelicama", kako bi iscrpela odbrambene kapacitete te zemlje.

Ukrajinske vlasti saopštile su da je 400 ruskih vojnika ubijeno u granatiranju grada Makijevka u Donjeckoj oblasti. S druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije priznalo je gubitke, ali je navelo su u tom gradu stradala 63 ruska vojnika.

Ukrajinski zvaničnici, prethodno, saopštili su da je Kijev, drugu noć zaredom, bio pod ruskim napadima, ističići da su Rusi koristili dronove iranske proizvodnje.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko naveo je da je naneta šteta energetskoj infrastrukturi, kao i da je zbog toga u prestonici došlo do prekida snabdevanja strujom i grejanjem.

Zelenski, posle telefonskog razgovora sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, izjavio je da ta zemlja u januaru očekuje prvu tranšu makorfinansijske pomoći EU za 2023. godinu. 

Severnoatlantska alijansa najavila je sastanak šefova odbrana 30 zemalja NATO-a o ratu i podršci Kijevu 18. i 19. janura u Briselu. Sastanku će prisustvovati i njihove kolege iz Švedske i Finske.

Izvor: RTS

UkrajinaVolodimir ZelenskiNATORusijairanski dronovi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva