:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Novembar 15, 2022   8:29

0

151

Zelenski: Sada je vreme da se Rusija povuče i zaustavi rat

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je, na samitu Grupe 20 (G20) u Indoneziji, pozvao najveće svetske ekonomije da pojačaju svoje liderstvo i zaustave rat u njegovoj zemlji u skladu sa mirovnim planom koji je predložio.

„Nećemo čekati Rusiju da ojača svoje snage. Uveren sam da je sada trenutak kada rat Rusije mora i može da se zaustavi“, poručio je Zelenski u obraćanju putem video veze liderima G20 na indonezijskom ostrvu Bali.

Prema kopiji njegovog govora, u koji je uvid imao Rojters, Zelenski je pozvao učesnike samita G20, uključujući predsednika SAD Džozefa Bajdena i predsednika Kine Si Đinpinga, da usvoje ukrajinsku formulu mira od 10 tačaka i okončaju rat „pravedno i na osnovu Povelje UN i međunarodnog prava“.

Nije u ovom trenutku poznato da li je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji predvodi rusku delegaciju na samitu, ostao u prostoriji dok je Zelenski govorio, navodi britanska agencija.

Ponavljajući da Rusija mora da povuče sve svoje trupe sa teritorije Ukrajine i da ne može biti nikakvih teritorijalnih ustupaka od strane Kijeva, Zelenski je zatražio i oslobađanje svih ukrajinskih zarobljenika.

On je pozvao na obnavljanje „nuklearne bezbednosti“, vezano za elektranu u Zaporožju gde se vode borbe, uvođenje ograničenja cena na ruske energenete i proširenje inicijative za izvoz žitarica, prenosi Rojters.

SAD očekuju da će G20 na kraju sastanka na Baliju osuditi rusku agresiju u Ukrajini i njen uticaj na globalnu ekonomiju, saopštio je ranije visoki američki zvaničnik, navodi britanska agencija.

Lideri Grupe 20 otvorili su danas konferenciju na ostrvu Bali, molbom domaćina Indonezije za jedinstvo i konkretnu akciju kojom bi se postiglo poboljšanje globalne ekonomske situacije uprkos dubokim raskolima koje postoje među državama oko rata u Ukrajini.

Ukrajina: Ruske snage izvele raketni napad na predgrađe Zaporožja

Ruske snage izvele su rano jutros raketni napad na predgrađe Zaporožja, objavio je načelnik regionalne vojne uprave Oleksandar Staruh.

On je naveo da je napad izveden oko četiri sata ujutru, sa četiri rakete, najverovatnije iz sistema S300, prenosi Interfaks Ukrajina.

Nema povređenih, niti materijalne štete.

Izvor: T a n j u g

UkrajinaVolodimir ZelenskiRusijaratZaporožjenuklearna elektrana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva