:

:

TV Most

Foto: Anadolija

clock

Jul 10, 2023   20:50

0

83

Zelenski: Samit u Vilnjusu da potvrdi da je Ukrajina de fakto članica NATO-a

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danas rekao da je većina zemalja članica NATO-a uz njegovu zemlju, te da NATO samit u Vilnjusu mora da potvrdi da je Ukrajina de fakto članica Alijanse.

"Većina Alijanse stoji čvrsto uz nas", rekao je Zelenski u večernjem obraćanju, prenosi Rojters.

"Kada smo aplicirali za članstvo u NATO-u, iskreno smo rekli: de fakto, Ukrajina je već u Alijansi. Naše oružje je oružje Alijanse. Naše vrednosti su one u koje Alijansa veruje. Vilnjus sve ovo mora da potvrdi", poručio je Zelenski.

On je dodao da će se na samitu razgovarati i o daljim isporukama oružja Ukrajini.

"Siguran sam da bi moglo da bi iz Vilnjusa mogle da stignu pozitivne vesti u vezi sa oružjem za naše ljude", rekao je Zelenski.

Dvodnevni samit NATO lidera počinje sutra u Vilnjusu, a glavna tema će biti odgovor Alijanse na zahtev Ukrajine da postane članica vojne organizacije.

Zelenski potvrdio učešće na samitu NATO u Viljnusu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je lično učešće na samitu NATO-a, koji će se održati u glavnom gradu Litvanije, Viljnusu, od 11. do 12. jula.

Zelenski je u video obraćanju najavio da će u Viljnusu imati bilateralne sastanke različitih nivoa, uključujući i susrete sa predstavnicima evropskih zemalja, Amerike, Kanade i Japana, prenosi Ukrinform.

„Prioriteti su apsolutno jasni: protivvazdušna odbrana za naše gradove, za sve zajednice širom zemlje, radimo na stvaranju nebeskog štita. Takođe, oružje za liniju fronta – o tome ćemo razgovarati i u Viljnusu. Naravno, razgovaraćemo i o drugim aspektima zaštite života i naše zajedničke bezbednosti“, rekao je on.

Zelenski je izrazio uverenje da bi za ukrajinske vojnike iz Viljnusa mogle da stignu dobre vesti o naoružanju. 

„Sutra, na dan otvaranja samita, koji je sada nezamisliv bez Ukrajine, biće 503. dan rata punih razmera. Ovo mnogo govori o našoj snazi, snazi ukrajinskih ljudi, koji pred takvim ratom, posle toliko bitaka i dana, imaju snagu bez koje je već nemoguće zamisliti bezbednost Evrope“, dodao je Zelenski.

On se zahvalio ukrajinskim vojnicima, svima koji ih obučavaju, dobrovoljcima, lekarima, kao svim Ukrajincima koji rade za ukrajinsku snagu i pobedu.

Izvor: T a n j u g

Volodimir ZelenskiUkrajinaNATOViljnus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva