:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Novembar 24, 2022   9:24

0

57

Zelenski: SB UN da reaguje na ruske napade na infrastrukturu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Savet bezbednosti UN da deluje protiv Rusije zbog vazdušnih udara na civilnu infrastrukturu, koji su ponovo izazvali masovna isključenja struje širom Ukrajine i u susednoj Moldaviji.

 

Rusija je u sredu pokrenula raketne napade širom Ukrajine, u kojima je prema navodima ukrajinskih vlasti ubijeno 10 ljudi, a prinudno su ugašene nuklearne elektrane i prekinuto snabdevanje vodom i strujom na mnogim mestima, prenosi Rojters.

"Samo u jednom danu pogođeni smo sa 70 projektila. To je ruska formula terora. Sve je to usmereno protiv naše energetske infrastrukture", rekao je Zelenski u obraćanju putem video veze sinoć na sastanku Saveta bezbednosti UN.

On je saopštio da su pogođene bolnice, škole, saobraćajna infrastruktira, stambena naselja i da Ukrajina očekuje da vidi "veoma čvrstu reakciju" sveta na vazdušne udare u sredu.

Zelenski je rekao da je Ukrajina predložila rezoluciju kojim bi se osudila "svaka vrsta energetskog terora", a u osvrtu na činjenicu da će Rusija verovatno uložiti veto na takvu rezoluciju, poručio je da je nelogično da "pravo veta ima strana koja vodi rat".

Kličko: Oko 70 odsto Kijeva nema struju

Snabdevanje vodom je obnovljeno na levoj obali Kijeva i delimično na desnoj obali, ali 70 odsto stanovnika prestonice Ukrajine ostalo je jutros bez struje, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

"Inženjeri i stručnjaci ''Kijevvodokanala'' radili su celu noć na obnavljanju života glavnog grada. Na levoj obali grada već je obnovljeno vodosnabdevanje. Desno planiramo da je obnovimo u prvoj polovini dana. Međutim, 70 odsto grada i dalje ostaje bez struje", rekao je Kličko.

Kako je prenela ukrajinska "Pravda", stanovnici Kijeva javljaju da na desnoj obali delimično ima struje i vode, ali nema grejanja.

Ovo je najveći nestanak struje u Kijevu od početka rata, a dolazi dan nakon što je Rusija izvela raketne napade na glavni grad Ukrajine.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva