:

:

TV Most

clock

Avgust 20, 2023   13:52

0

69

Zelenski u poseti Holandiji u cilju jačanja ukrajinske PVO

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je danas u Holandiju da bi obezbedio jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane, nekoliko dana nakon što su SAD odobrile moguću isporuku lovaca F-16 iz Holandije i Danske.

Holandija je, zajedno sa Danskom, poslednjih meseci predvodila međunarodne napore da se obuče ukrajinski piloti za lovce F-16 i da im se isporuče avioni kako bi se suprotstavili vazdušnoj nadmoći Rusije, preneo je Rojters.

"Glavno pitanje za Ukrajinu je F-16 da zaštiti naš narod od ruskog terora. Postajemo jači", naveo je Zelenski na Telegramu.

Na dnevnom redu su i Globalni mirovni samit i privođenje Rusije pravdi, istakao je on. Zelenski će se sastati sa odlazećim holandskim premijerom Markom Ruteom u vazdušnoj vojnoj bazi u Ajndhovenu, saopštila je Ruteova kancelarija ne navodeći druge detalje.

Rute je u maju rekao da Holandija ozbiljno razmatra upućivanje lovaca F-16, ali se za sada ne zna koliko bi ih imali na raspolaganju i kada.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je juče da je počela obuka za Ukrajince za upravljanje lovcima F-16, ali i dodao da je za to potrebno najmanje šest meseci, a možda i duže kako bi se obučili i inženjeri i mehaničari.

Obuka će se održati u Danskoj i Rumuniji.

Izvor: T a n j u g; Foto: Sputnik

ZelenskiHolandijaposeta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva