:

:

TV Most

clock

Jun 10, 2022   8:06

0

206

Zelenski: Ukrajinske snage se suprotstvaljaju ruskim u Zaporožju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je danas pozitivne vesti iz jugoistočnog regiona Zaporožja o tome da ukrajinske snage uspevaju da se suprotstave ruskim trupama.

U video obraćanju Zelenski je rekao i da ukrajinske snage postepeno napreduju u oblasti Harkova, istočno od Kijeva, oslobađajući svoju zemlju, preneo je Rojters.

Ukrajina: Istraga o nezakonitom izricanju presude u Donjecku

Ukrajinski državni javni tužilac Irina Venediktova saopštila je da je pokrenuta pretpretresna istraga o izricanju presude dvojici Britanaca i jednom Marokancu koji su se borili na strani Kijeva i zbog toga osuđeni na smrt u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

"Ukrajina je već pokrenula pretpretresnu istragu o ovoj činjenici i preduzeće sve mere da pozove na odgovornost sve umešane u te nezakonite radnje“, napisala je ona na Fejsbuku, prenosi TASS.

Ejden Aslin (28) iz Notingemšira, Šon Piner (48) iz Bedfordšira i marokanski državljanin Saudun Brahim koje su zarobile ruske snage u Ukrajini osuđeni su juče na smrt na sudu u samoproglašenoj DNR na istoku Ukrajine.

Njima je suđeno zato što su učestvovali u neprijateljstvima kao plaćenici koje su angažovale ukrajinske oružane jedinice, navodi TASS.

Kancelarija glavnog tužioca DNR je ranije saopštila da njihova svedočenja dokazuju krivicu za "plaćeničke aktivnosti i činjenje radnji u cilju preuzimanja vlasti i svrgavanja ustavnog poretka DNR".

Vrhovni sud DNR juče je objavio da su Britanci Piner i Aslin i državljanim Maroka Bragim delimično priznali krivicu, proglasio ih krivima i osudio ih na smrtnu kaznu.

Trojica muškaraca su izjavila da će se žaliti na odluku, a njihovu žalbu i razmotriće Vrhovni sud DNR, navodi TASS.

Lider samoproglašene DNR Denis Pušilin izjavio je da postoji mogućnost pomilovanja dvojice britanskih državljana i Marokanca.

"Da, naravno, postoji takva mogućnost, ali pitanje pravde je takođe u vazduhu. Znam stav građana republike u vezi sa ovim kriminalcima", poručio je Pušilin, prenosi agencija RIA Novosti.

Francuska i dalje spremna da šalje teško naoružanje Ukrajini

Francuska će ostati spremna da odgovori na sve potrebe Ukrajine, uključujući teško naoružanje, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u razgovoru sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Kako je saopštila Jelisejska palata, Makron se interesovao za najnovija dešavanja na terenu, kao i o potrebama Ukrajine u pogledu vojne opreme, političke i finansijske podrške i humanitarne pomoći.

Sagovornici su se dogovorili da ostanu u kontaktu, posebno kada je reč o podnošenju zahteva Ukrajine za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, o čemu će se diskutovati na samitu EU 23. i 24. juna.

Pentagon: Ukrajina nema programe biološkog i hemijskog oružja

Ukrajina nema programe biološkog, nuklearnog ili hemijskog oružja, saopštio je Pentagon.

U saopštenju sa navodi i da su SAD u poslednjih 20 godina podržale 46 različitih civilnih laboratorija i zdravstvenih centara u Ukrajini u okviru mirovnih programa.

SAD su, takođe, sarađivale na poboljšanju ukrajinske biološke bezbednosti i nadzoru bolesti vezanih za zdravlje ljudi i životinja.

Posao koji se često sprovodi u partnerstvu sa spoljnim organizacijama, kao što su Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE), rezultirao je sigurnijim i efikasnijim nadzorom i otkrivanjem bolesti, navodi se u dokumentu.

Napominje se da su ukrajinski naučnici delovali u skladu sa najboljim međunarodnim praksama i normama u objavljivanju rezultata istraživanja, u partnerstvu sa kolegama iz sveta i organizacijama, te da su svoja istraživanja učnili dostupnim i drugima.

London: Borbe oko Severodonjecka, Marijupolju preti kolera

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je danas, pozivajući se na obavštajne podatke, da se borbe oko Severodonjecka na istoku Ukrajine nastavljaju, a da je Rusija ponovo preuzela kontrolu nad većim delom grada.

Ministarstvo u objavi na svom tviter nalogu, međutim, navodi da ruske snaga nisu ostvarile veliki napredak u pokušajima da okruže šire područje Severodonjecka sa severa i juga.

U saopštenju se takođe upozorava da se lučki grad Marijupolj na jugu Ukrajine suočava s rizikom od velike epidemije kolere, dok su medicinske službe po svoj prilici već blizu kolapsa.

Podseća se da je Ukrajinu pogodila velika epidemija kolere 1995. godine, a da je od tada bilo više manjih žarišta, posebno oko obale Azovskog mora, uključujući Marijupolj.

Ministarstvo tvrdi da Rusija ima teškoće u obezbeđivanju osnovnih javnih službi na teritorijama pod svojom kontrolom.

Navodi da je pristup bezbednoj vodi za piće neredovan, kao i da se nastavljaju velike smetnje u uslugama telefonije i interneta.

Kijev: Potrošili smo skoro svu artiljerisku municiju

Portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Vadim Skibicki rekao je danas da su ukrajinske snage potrošile skoro svu svoju artiljerijsku municiju i da se oslanjaju na oružje sa Zapada.

"Ovo je sad artiljerijski rat, a mi gubimo kada je reč o artiljeriji", rekao je Skibicki za Gardijan i naglasio da „sada sve zavisi od toga šta Zapad daje Ukrajini".

Skibicki je dodao da Ukrajina ima jedan komad artiljerijskog oruđa na svakih 10-15 ruskih, dok su zapadni partneri Ukrajini dali „oko 10 odsto onoga što imaju“.

Prema njegovim rečima, Ukrajina dnevno troši 5.000 do 6.000 komada artiljerijske municije.

"Skoro smo potrošili svu našu artiljerijsku municiju i sada koristimo NATO standardne granate kalibra 155“, rekao je Skibicki.

Granatirano skladište žita u Nikolajevu

Ruske snage pogodile su granatom skladište žita u Nikolajevu, izjavio je danas gradonačelnik tog ukrajinskog grada Oleksandar Senkevič.

On je naveo da je pogođena privatna luka koja je jedna od najvećih luka za skladištenje žita u Ukrajini i da su četiri njena skladišta izgorela, a da je žito koje je bilo u njima uništeno, prenosi Bi-Bi-Si.

Nikolajev je pod svakodnevnim granatiranjem, ruska artiljerija gađa iz svih pravaca, a ruske linije su trenutno 20-30 kilometara udaljene od grada, dodao je Senkevič.

Gradonačelnik ističe da ukrajinske snage imaju dovoljno opreme da brane grad, ali ne i da mogu da napadnu neprijatelja, navodi Bi-Bi-Si.

Kijev: Rusija juriša na odbranu kod reke Severski Donjec

U gradu Severodonjecku, na istoku Ukrajine, se vode „žestoke ulične borbe“, napisao je na Telegramu ukrajinski guverner Luganske oblasti Serhij Hajdaj, prenosi Bi-Bi-Si.

„Mi iscrpljujemo neprijatelja“, naglasio je Hajdaj i dodao da ukrajinske snage i dalje kontrolišu centralne delove Luganska.

Zauzimanje Severodnjecka i susednog Lisičanska stavilo bi ceo Lugansk pod rusku kontrolu, a ova oblast čini polovinu Donbasa koji je trnutno u fokusu ratnih napora Moskve, navodi Bi-Bi-Si.

Hajdaj je u četvrtak izjavio da su ukrajinske trupe potisnute na periferiju grada, a Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je jutros da Rusija kontroliše veći deo Severodonjecka, ali da njene snage slabije napreduju u pokušajima da opkole šire područje sa severa i juga.

Izvor: T a n j u g

Volodimir ZelenskiUkrajinavojskaZaporožjeDNR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva