:

:

TV Most

clock

Jun 11, 2022   19:52

0

123

Zelenski:Brisel odlučuje da li EU ima budućnost; Lajen: Mišljenje o kandidaturi Ukrajine do kraja sledeće nedelje

Odluka Brisela o kandidaturi Ukrajine odrediće budućnost Evropske unije, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Kijevu.

„Sada se utvrđuje kakva će biti budućnost ujedinjene Evrope i da li će je uopšte biti. Pozitivan odgovor Evropske unije na ukrajinsku aplikaciju značiće pozitivan odgovor na pitanje da li evropski projekat uopšte ima budućnost“, naveo je Zelenski, prenosi Gardijan.

On je dodao da je „cela Evropa meta za Rusiju, a da je Ukrajina samo prva faza u ovoj agresiji“, navodi britanski list.

Lajen: Mišljenje o kandidaturi Ukrajine do kraja sledeće nedelje

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Kijevu da cto telo do kraja sledeće nedelje dati mišljenje o tome da li Ukrajini treba dati status kandidata za pridruživanje EU.

“Današnji razgovori pomoći će nam da završimo procenu do kraja sledeće nedelje" rekla je fon der Lajen na konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Ona je ocenila da su ukrajinske vlasti "uradile mnogo u pravcu kandidature", ali da postoji potreba da se primene reforem, na primer u borbi protiv korupcije", prenosi Gardijan.

Ona je istakla da je u toj oblasti neophodno ojačati ukrajinsko zakonodavstvo u borbi protiv korupcije.

"Uradili ste mnogo da obezbedite vladavinu prava, ali morate dodatno da ojačate antikorupcijsko zakonodavstvo i obezbedite bolje funkcionisanje administracije da biste stvorili neophodne uslove za borbu protiv korupcije i da obezbedite nesmetano funkcionisanje biznisa", rekla je Fon der Lajen.

Ukazala je na potrebu da se platforma za rekonstrukciju Ukrajine iskoristi za stvaranje zajedničkog pravca, za jasnu mapu puta prema kojoj bi se sinhronizovao zajednički rad na rekonstrukciji Ukrajine da bi se zemlja "podigla iz ruševina", prenosi Interfaks Ukrajina.

„Ovo mora biti proces koji Ukrajina mora u potpunosti da uradi. Evropska komisija ima veliko iskustvo u upravljanju takvim situacijama i ulaganjima u reforme“, dodala je ona.

Naglasila je da EU želi da usmeri investicije i obezbedi sprovođenje reformi kako bi se poboljšao život Ukrajinaca, da bi uspela da obnovi Ukrajinu, učini je privlačnom za investicije, da stvori atraktivne uslove za poslovanje i da se kreće ka EU.

Ukrajina je započela proces apliciranja za članstvo u EU u februaru ove godine, četiri dana nakon početka sukoba u toj zemlji.

Pregovori zemalja o članstvu u EU obično traju godinama, a kandidati moraju da dokažu da ispunjavaju više kriterijuma - od poštovanja demokratije i vladavine prava do toga da imaju dovoljno snažnu ekonomiju.

Zelenski je ranije predložio EU da Ukrajini u kratkom roku odobri članstvo po posebnoj proceduri.

Izvor: T a n j u g

EUZelenskiUkrajinaUrsula fon der Lajen
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva