Železničko povezivanje Beograda i Prištine korak ka normalizaciji odnosa

:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 28, 2020   22:02

0

61

Železničko povezivanje Beograda i Prištine korak ka normalizaciji odnosa

Povezivanje Beograda i Prištine i putem železnice predstavlja, osim fizičkog povezivanja i jedan korak napred ka normalizaciji odnosa, izjavila je večeras ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, dodajući da smatra da je jako dobro da se počne sa razgovorima o povezivanju.

Ona je novinarima na obeležavanju dve godine od osnivanja Kongresa srpsko-američkog prijateljstva u Beogradu, kazala da je sigurno da će avio saobraćaj svakako biti uspostavljne, uz otklanjanje administrativnih i birokratskih prepreka.

Što se tiče infrastrukturnog povezivanja, kako je navela, tu je i železnička veza, kao i autoput koji se već gradi Niš - Merdare - Priština, kao jedna od mogućnosti.

Podsetila je da postoje dve mogućnosti za železničko povezivanje Beograda i Prištine - preko Kraljeva i preko Merdara, i dodala da će se videti koja će od te dve opcije biti bolja za obe strane.

"Svaka vrsta povezivanja je mogućnost za normalizaciju odnosa, a treba nam taj jedan korak napred kako bi i ceo naš region bio stabilniji", istakla je Mihajlovićeva.

Dodala je da će u tom smislu njeno Ministarstvo pomoći sve i pomaže sve što može da bi se zaista to i postiglo u narednom periodu.

Američki ambasador Entoni Godfri istakao je da SAD zaista cene energiju koju su predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministarka Zorana Mihajlović uložili u podržavanje tog projekta.

Kako je naveo, specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel, koji je inicirao železničko povezivanje kao temu na jučerašnjem sastanku u Berlinu, a u dogovoru s predsednikom Srbije, uložiće svoju energiju kako bi se "uhvatio sadašnji trenutak i iskoristila prilika da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine".

Na osnovu prošlonedeljnog putovanja na jug Srbije Godfri je, kako kaže, video da poslovni ljudi žele rešenje tog problema.

"Spremni smo da uradimo ono što možemo i znamo da je i Vlada Srbije spremna", kazao je Godfri.

Izvor: Танјуг

Mihajlovićpovezivanje železnice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva