:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 12, 2021   9:18

0

26

Zelić: Kada postoji zaštita od kovida i za mlađe pacijente, mi im šansu moramo dati

Agencija za lekove u Srbiji odobrila je "Fajzerovu" vakcinu za decu od 12 do 15 godina. Pavle Zelić iz te Agencije kaže da slede koraci koji se odnose na republičke stručne komisije, odgovarjuća tela i institucije, pre svega na Batut, koji moraju da urede sve oko primene vakcine i da definišu sve parametre.

Fajzerova vakcina se može koristiti kod dece od 12 do 15 godina, zaključila je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije. U našoj zemlji do sada je vakcinisano oko 16 odsto mladih. 

Magistar farmacije Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je nakon EU i SAD, i naša Agencija za lekove uz maksimalno poštovanje najviših standarda u regulatornoj praksi odobrila vakcinu Fajzer-Bionteka za uzrast od 12 do 15 godina.

"Posmatrali smo podatke iz kliničkih ispitivanja obavljenih na ovoj populaciji u drugim državama, i kada su se stekli svi uslovi, doneta je odluka na osnovu pozitivnog mišljenja Komisije za humane lekove koja je juče zasedala, a juče je i Agencija odobrila primenu vakcine na ovoj populaciji", rekao je Zelić.

Prema njegovim rečima, posle ovoga slede naredni koraci, koji se odnose na republičke stručne komisije, odgovarajuća tela i institucije, pre svega na Batut, koji moraju da regulišu sve oko primene vakcine i sve parametre koji se toga tiču definišu.

"Lično sam imao priliku da razgovaram sa roditeljima čija su deca ugrožena zbog raznih drugih pridruženih stanja ili bolesti i koji jedva čekaju ovu vakcinu. Zato ne smemo da im uskratimo tu mogućnost, kada postoji zaštita od kovida i za mlađe pacijente koji su ugroženi od novih varijanti virusa – mi im šansu moramo dati", rekao je Zelić.

Pavle Zelić podvlači da je Ministarstvo zdravlja, "koje sve nas koorodniše, pokazalo kvalitet i odlučnost i u ovoj situaciji".

"Očekujemo da će se pitanje rešiti u najskorijem roku i da će deca kojoj je potrebno da se vakcinišu protiv kovida, imati za to priliku, a važno je i da Agencija kontroliše svaku seriju", istakao je Zelić.

Zelić kaže da Fajzerovih vakcina kod nas ima dovoljno.

Smatra da i građani koji se nisu vakcinisali to treba da učine. "Radimo na tome da podignemo svest i razgovaramo sa svima onima koji imaju strahove, da ih razvejemo", rekao je Zelić. 

Govoreći o neželjenim reakcijama, kaže da je bio 991 slučaj prijavljenih neželjenih reakcija posle vakcine, a devet ozbiljnijih, koje su prolazile u kratkom roku. 

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?