:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 12, 2021   9:18

0

58

Zelić: Kada postoji zaštita od kovida i za mlađe pacijente, mi im šansu moramo dati

Agencija za lekove u Srbiji odobrila je "Fajzerovu" vakcinu za decu od 12 do 15 godina. Pavle Zelić iz te Agencije kaže da slede koraci koji se odnose na republičke stručne komisije, odgovarjuća tela i institucije, pre svega na Batut, koji moraju da urede sve oko primene vakcine i da definišu sve parametre.

Fajzerova vakcina se može koristiti kod dece od 12 do 15 godina, zaključila je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije. U našoj zemlji do sada je vakcinisano oko 16 odsto mladih. 

Magistar farmacije Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je nakon EU i SAD, i naša Agencija za lekove uz maksimalno poštovanje najviših standarda u regulatornoj praksi odobrila vakcinu Fajzer-Bionteka za uzrast od 12 do 15 godina.

"Posmatrali smo podatke iz kliničkih ispitivanja obavljenih na ovoj populaciji u drugim državama, i kada su se stekli svi uslovi, doneta je odluka na osnovu pozitivnog mišljenja Komisije za humane lekove koja je juče zasedala, a juče je i Agencija odobrila primenu vakcine na ovoj populaciji", rekao je Zelić.

Prema njegovim rečima, posle ovoga slede naredni koraci, koji se odnose na republičke stručne komisije, odgovarajuća tela i institucije, pre svega na Batut, koji moraju da regulišu sve oko primene vakcine i sve parametre koji se toga tiču definišu.

"Lično sam imao priliku da razgovaram sa roditeljima čija su deca ugrožena zbog raznih drugih pridruženih stanja ili bolesti i koji jedva čekaju ovu vakcinu. Zato ne smemo da im uskratimo tu mogućnost, kada postoji zaštita od kovida i za mlađe pacijente koji su ugroženi od novih varijanti virusa – mi im šansu moramo dati", rekao je Zelić.

Pavle Zelić podvlači da je Ministarstvo zdravlja, "koje sve nas koorodniše, pokazalo kvalitet i odlučnost i u ovoj situaciji".

"Očekujemo da će se pitanje rešiti u najskorijem roku i da će deca kojoj je potrebno da se vakcinišu protiv kovida, imati za to priliku, a važno je i da Agencija kontroliše svaku seriju", istakao je Zelić.

Zelić kaže da Fajzerovih vakcina kod nas ima dovoljno.

Smatra da i građani koji se nisu vakcinisali to treba da učine. "Radimo na tome da podignemo svest i razgovaramo sa svima onima koji imaju strahove, da ih razvejemo", rekao je Zelić. 

Govoreći o neželjenim reakcijama, kaže da je bio 991 slučaj prijavljenih neželjenih reakcija posle vakcine, a devet ozbiljnijih, koje su prolazile u kratkom roku. 

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva