:

:

TV Most

Foto: RTRS

clock

Oktobar 03, 2022   14:30

0

128

Željka Cvijanović prva žena član Predsedništva BiH

Željka Cvijanović će, prema svim do sada objavljenim preliminarnim podacima CIK o rezultatima Opštih izbora u BiH, biti srpski član Predsedništva BiH i prva žena član tog najvišeg državnog tela BiH.

 

Ona će na toj funkciji zameniti dosadašnjeg srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika.

Do sada je obavljala funkciju predsednika Republike Srpske.

Rođena je 4. marta 1967. godine u Tesliću, gde je završila osnovnu i srednju školu. Visoko obrazovanje započela je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, potom nastavila na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i na Pravnom fakultetu ovog univerziteta.

Završila je i specijalističke studije iz oblasti diplomatsko-konzularnog prava, na temu „Međunarodno-pravni položaj Evropske unije“.

Radila je kao nastavnik i profesor engleskog jezika, a nakon toga kao viši prevodilac i asistent u Monitoring misiji Evropske unije u BiH.

Od februara 2006. godine obavljala je funkciju savetnika predsednika Vlade Republike Srpske za evropske integracije i saradnju sa međunarodnim organizacijama, a nakon toga izabrana je za šefa Kabineta predsednika Vlade Republike Srpske.

Rukovodila je Jedinocom za koordinaciju i evropske integracije i bila je stručni član Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske.

Na položaj ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske izabrana je 29. decembra 2010.

Funkciju predsednika Vlade Republike Srpske prvi put preuzela je 12. marta 2013. godine i bila je takođe prva žena na toj fukciji.

Decembra 2014. godine ponovo je izabrana za predsednika Vlade Republike Srpske i tu dužnost je obavljala do 19. novembra 2018. godine, kada je, nakon pobede na Opštim izborima, izabrana za predsednika Republike Srpske, objavljeno na zvaničnom sajtu predsednika Srpske.

Po nacionalnosti je Srpkinja, pravoslavne vere. Udata je i majka je dvoje dece.

Izvor: T a n j u g

Željka CvijanovićBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva