:

:

TV Most

Foto: Vlada Srbije

clock

Januar 17, 2022   17:43

0

107

Žensko preduzetništvo energija znanja, inovacija, kreativnosti

U proteklih pet godina položaj žena na tržištu rada u Srbiji je unapređen, što se ogleda u povećanju stope njihove zaposlenosti za 9,4 procentna poena, a Srbija je strateški opredeljena za unapređenje položaja žena na tržištu rada, kako bi ovi pokazatelji bili još bolji, kaže ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Ona je danas govorila upravo o ženskom preduzetništvu na Paviljonu Srbije u okviru svetske izložbe Ekspo 2020 u Dubaiju.

"Žensko preduzetništvo u Srbiji je važna tema, naročito sa aspekta poboljšanja položaja žena na tržištu rada", rekla je ministarka i dodala da su preduzetnici, bez obzira na pol, katalizatori promena i predstavljaju energiju znanja, inovacija i kreativnosti.

Navela je da je u Dubaiju na Svetskoj izložbi više od 100 sjajnih žena preduzetnica, koje svojim obrazovanjem, radom, sposobnošću predstavljaju lice Srbije koja stvara i koja ima inovativne ideje.

"Ovde smo da ohrabrimo žene da pokrenu sopstveni posao, da čujemo njihova iskustva, kao i da pozovemo sve na partnerstvo i saradnju", navela je Kisić i naglasila da je žena stub porodice i da žena, takođe, može biti veoma značajan resurs kada je u pitanju ekonomski razvoj zemlje.

Podsetila je da su Strategijom zapošljavanja 2021-2026. i pratećim Akcionim planom definisane mere za poboljšanje položaja žena na tržištu rada, te da Strategija prepoznaje žene kao korisnice dodatne, intenzivne i integrisane podrške, kako bi se adekvatno pripremile za efikasan ulazak na tržište rada i održivo ekonomski osnažile.

"Cilj mera aktivne politike zapošljavanja, među kojima su mere za aktivno traženje posla, programi dodatnog obrazovanja, obuke, subvencije za zapošljavanje i programi javnih radova, su lakše zapošljavanje i integracija na tržište rada", dodala je ministarka.

Prema njenim rečima, jedan od ciljeva jeste i osnaživanje žena da stupe na tržište rada u oblasti IT sektora, koji se brzo oporavio od posledica krize izazvane pandemijom Kovid 19.

Kisić Tepavčević je istakla i da je Srbija među vodećim zemljama u borbi za rodnu ravnopravnost i da je Srbija prva zemlja koja nije članica EU, a koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti, kao pokazatelj stepena uključenosti žena u različitim sferama života.

"Vlada Srbije posvećena je unapređenju rodne ravnopravnosti u okviru plana reformi", naglasila je Kisić i dodala da je zastupljenost žena u institucijama poboljšana, o čemu govore podaci da je predsednik Vlade žena, da je u Vladi 10 ministarki, da je u republičkom parlamentu 40 odsto žena, da su na čelu Narodne banke Srbije, Vrhovnog kasacionog suda.

Podaci Svetskog ekonomskog foruma za 2020. kažu da je Srbija na 20. mestu u pogledu rodne ravnopravnosti, dodala je ministarka.

Izvor: T a n j u g

Kisić Tepavčevićžensko preduzetništvo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva