:

:

TV Most

clock

Decembar 21, 2022   19:05

0

129

Žiofre: Srbija nije uslovljena i ne mora da bira između Kosova i EU

Evropski dnevnik, koji ima za cilj da mladima razbije predrasude i pribiliži im vrednosti EU predstavljen je danas đacima u Zemunskoj gimnaziji u prisustvu ministara Tanje Miščević i Branka Ružića i šefa Delegacije EU Emanuela Žiofrea.

Žiofre je poručio da je interes EU da Srbija postane njena članica kao i da je za Srbiju najbolje da proces evrointegracija bude gotov što pre.

“Srbija nije uslovljena i ne mora da bira između EU i Kosova”, rekli su ambasador Žiofre i ministarka Miščević odgovarajući na pitanja učenika koji su želeli da znaju da li je proceš EU integracija usporen zbog toga što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, da li zavisi od Kosova, da li sutacija u pokrajini može da eskalira u ratni sukob, šta se sada dešava nakon što smo otvorili 22 od 35 poglavlja, da li i siromašne zemlje mogu da uđu u EU, šta EU radi da ojača nove članice kako njihovi građani ne bi odlazili u razvijenije i bogatije zemlje.

Žiofre je naglasio da je EU poltički porjekat za građane u smislu slobode i prosperiteta.

Na pitanje moderatora šta je najrealniji scenario, radikalna opcija, prekid pregovora ili će proces biti usporen zbog odbijanja Srbije da uvde sankcije Rusiji, Žiofre je rekao da su sankcije, usklađivanje sa spoljnom politikom EU i geoplitička sitaucija veoma važna pitanja za sve Evropljane jer je reč ne samo o ratu koji se odvija u srcu Evrope već o ratu protiv zajedničkih vrednosti, ratu koji ima udar na energetsku sistuaciju, na ekonomiju ..

“Rat je nešto što okupira misli  i svih donosilaca odluka, to je vezano i za porocenat usklađenosti”, rekao je Žifore i naglasio da moramo da budemo zajednica, da uradimo mnogo više.

Zato su, dodao je, očekivanja od Srbije da uradi mnogo više u pravcu solidarnosti sa kontinentom.

“Moramo i mi da ubrzamo proces proširenja … Potrebno nam je više reformi i usklađenosti sa spoljnom politikom EU što će ubrzati i vaš proves pridruživanja”, rekao je Žiofre.

Na pitanje učenika da li postoji rok za otvaranje i zatvaranje poglavlja imajući u vidu da smo otvorili 22 od 35 poglavlja, Žiofre je objasnio da proces ima svoj ritam i da zavisi od reformi, standarda, vladavine prava …

Žiofre je naglasio da sve reforme, stadardi, pravila, vladavina prava, borba protiv korupije, organizovanog kriminala imaju pozitivan efekat na zemlju, da su je promenile i modernizovale.

Miščević je na isto pitanje podsetila da su pregovori počeli 2013, da je nedavno došlo do promene metodologije, pa je Srbija u decembru 2021. godine otvorila veliki broj poglavlja unutar klastera.

“Nema preciznog roka, proceš zavisi od mnogo stvari, ko je mogao 2013. da razmišlja o ratu u Ukrajini koji je promenio Evropu. Ako mene pitate ne opterećujem se datumom i vremenom. Mnogo mi je važnije što su reforme donele boljitak, koliko nam je zbog toga bolje, nego samo vreme ulaska u EU”, rekla je minsitarka. 

Dodala je da joj je mnogo važnije kada ćemo početi da zatvaramo poglavlja,  

“To je naredni korak, ali mi je važnija zaštita intelektualne svojine koja je sada na evropskom nivou, kao i proces javne nabavke, sve te reforme su mnogo važnije od pravog momenta ulaska u EU”, rekla je Miščević koja je inače bila đak Zemunske gimnazije.

Ministar prosvete Branko Ružić naveo je da ima mnogo tema koje obrazovanje i život vezuju sa EU. Naglasio je da je sa brojnih aspekata naš interes da što pre postanemo članovi EU,

Standardi nas kvalifikuju da mozemo da budemo egal i jači od mnogih članica EU, rekao je Ružić.

Evropski dnevnik je publikacija koja ima za cilj da informiše mlade o EU, mogućnostima koje ona pruža, kako je nastala, o ekološkim temama, zajedničkom tržištu, valutama, ljudskim pravima, mnogim pitanjima koje mogu da interesuju mlade, obrazovanju u inostranstvu …

Miščević je naglasila da značaj dnevnika vidi u tome što on razbija predrasude, da smo drugačiji da se teško uklapamo u standarde. 

Kako je rekla on pomaže i u razumevanju Srbije danas i Srbije koja se kreće ka EU.

"Evropski dnevnik dragocen je projekat koji razbija stereotipe i tabue, Ministarstvo prosvete ga podrzava 13 godina", rekao je Ružić i kao važno naglasio da pokazuje da su i Srbija i njeni građani na svaki način i geografski i kulturološki i socioloski deo velike porodice evropsklih zemalja i da je iz tog aspekta važno da dostignemo evropske standarde.

Ambasador Žiofre rekao je da je Evropski dnevnik od „izuzetnog značaja“ za mlade jer je važno da razumeju okruženje u kom će živeti kada odrastu. Dodao je da je EU uprkos svim krizama i nesavršenostima i preprekama i dalje izuzetno privlačan projekat, to je organ koji se menja jer se i svet menja.

Miščević je predstavljanje dnevnika iskoristila da čestita dobitinicam konkursa iz cele Srbije na temu"Evropa i ja", koji, kako je rekla, pokazuje da veliki broj mladih razume i zna da predstavi Evropu i da se osećaju Evropljanima.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

ŽiofreKiMEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva