:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 30, 2021   14:00

0

133

Žiofre: U Srbiji ima sjajnih umova, sjajnih inovatora

Delegacija Evropske unije u Srbiji u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom Beograd i Fondom za inovacionu delatnost organizovali su konferenciju pod nazivom "Srbija i Evropska unija za inovacije" kojom je označen i završetak projekta IPA 2014 - Razvoj novih proizvoda i usluga u malim i srednjim preduzećima kroz komercijalizaciju istraživanja.

Tokom konferencije predstavljeni su i proizvodi i usluge nastali tokom trajanja trogodišnjeg projekta vrednosti od 4,5 miliona evra, od čega je iz EU 2,5 miliona evra, a dva miliona je dalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U 33 projekta čiji je cilj razvoj novih proizvoda i usluga uloženo je 6,2 miliona evra, od čega je učešće Fonda za inovacionu delatnost 4,07 miliona evra, a preduzeća koja su podržana uložila su 2,2 miliona evra.

Kroz podršku preduzećima razvijeno je 56 novih proizvoda i usluga, a polovina je već prisutna na tržištu i do sada je ostvaren prihod od približno 900.000 hiljada evra.

Trećina podržanih preduzeća je obezbedila dodatne investicije, a podneto je i 15 prijava za patente.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je da su danas predstavljena sjajna postignuća inovatora.

"U Srbiji ima sjajnih umova, sjajnih inovatora koji razvijaju svoje ideje koje će na kraju koristiti kada se plasiraju na tržište EU i koji će dobro doći i evropskim potrošačima", kazao je Žiofre.

Naveo je da je za inovacije ključno partnerstvo Srbije i EU i istakao da će inovacije pomoći u sve konkurentnijem svetu te da su zato nove ideje i inovacije ono što će nam svima zajedno pomoći da idemo dalje u digitalnoj transformaciji i borbi protiv klimatskih promena.

"Sve ovo radimo kako bismo pomogli da se Srbija dalje modernizuje. I danas smo mogli da vidimo sjajne ideje najrazličitijih aktivnosti iz velikog broja oblasti kao što je virtuelna stvarnost, umetnost, medicina, zdravlje, prehrambena industrija. Sve su to ideje koje će podjednako koristiti i građanima Srbije i građanima EU", kazao je Žiofre.

Kroz Fond za inovacionu delatnost do sada EU je kanalisala više od 30 miliona evra, kaže Žiofre i dodaje da će sa novim sredstvima koja će pridodati, iznos povećati na blizu 50 miliona evra.

Pojasnio je da se radi o grantovima, odnosno bespovratnim sredstvima.

"To su sredstva evropskih poreskih obveznika koja smo mi uložili za razvijanje ekosistema u Srbiji za inovacione delatnosti, za inovativna mala i srednja preduzeća, za start up-ove, koji će svoje ideje razvijati, ali time će dati doprinos ne samo Srbiji, već i EU", naveo je Žiofre.

Naveo je da je danas otvoren je novi poziv za prijave, a da je EU obezbedila sredstva za 100 grantova za sve dobre ideje koje će moći da se razvijaju i da od laboratorije stignu i do tržišta.

Dodao je da će razvojem ovih ideja EU pomoći da Srbija ide još brže na svom putu ka članstvu u EU.

Direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd Gordana Danilović Grković kazala je da se inovacioni sistem Srbije razvija jako brzo i podsetila na neke od ključnih momenata koji su to i omogućili.

Kako kaže, 2005. godine je donet Zakon o inovacionoj delatnosti, 2008. nabavljen je prvi tehnološki inkubator u Srbiji sa ciljem podrške mladima, ali ključni momenti su bili 2011. kada je osnovan Fond za inovacionu delatnost i pre šest godina kada je osnovan prvi Naučno – tehnološki park u našoj zemlji u Beogradu.

"Za ovih šest godina 120 kompanija je prošlo kroz Naučno – tehnološki park u Beogradu, 1.200 inženjera, a tih kompanija je danas u više od 40 zemalja sveta. Sve smo postigli koristeći sinergiju ulaganja Vlade Srbije, švajcarske Vlade i investicijama EU u razvoj kompanija", kazala je Danilović Grković.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac naveo je da u prilog tome da se saradnja Fonda sa EU nastavlja govori i to što je upravo danas iz EU stiglo još devet miliona evra za inovacije.

Rakonjac napominje da su ti proizvodi s obzirom da su visokotehnološki rizični i da rezultati dođu tek nekoliko godina nakon implementacije.

Izvor: Танјуг

SrbijaEUinovacijeŽiofre
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva