:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Decembar 20, 2021   20:46

0

158

Žiofre za RTS: Ne smemo ići prečicama, moraju se ispuniti svi ciljevi na evropskom putu

Nakon što su prošle nedelje ambasadori država članica Evropske unije doneli odluku da Srbija dobije zeleno svetlo za otvaranje klastera 4 u pregovaračkom procesu, ne jenjavaju pitanja – šta će reforme poglavlja koja se odnose na zelenu agendu i održivu povezanost doneti Srbiji.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre kaže za RTS da ne smemo da idemo prečicama na putu evropskih integracija, kao i da moraju da se preduzmu svi koraci kako bi se zadovoljili svi zahtevi i ostvarili svi ciljevi. Poručuje i da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine i da to moraju svi da shvate.

Emanuele Žiofre u intervjuu za RTS kaže da je otvaranje klastera pozitivan signal za čitav Zapadni Balkan. Ističe i da građani u načelu ne doživljavaju toliko negativno EU, kao i da u Srbiji i u čitavom regionu postoji solidna većina građana koji žele da uđu u EU, naročito mladih.

Posle dve godine zastoja, stigao je pozitivan signal iz Brisela – otvoren klaster 4. Mnogi taj klaster karakterišu kao najvažniji za građane, a najskuplji za državu. Šta će, osim pohvala i čestitki, iz Brisela stići kako bi se sprovele reforme u ta četiri otvorena poglavlja?

Dobro ste rekli da je ovo dobar signal koji je Brisel poslao Srbiji – da se nastavlja dalje sa pristupanjem, ali ušli smo u važnu fazu, jer smo otvorili veoma važan klaster 4, radićemo zajedno sa Srbijom na reformi zakonodavstva.

Evropska unija pomaže Srbiji već mnogo godina u oblastima kao što su prerada vode, vodosnabdevanje i unapređenje kvaliteta vazduha i biodiverziteta. Carski orao, koji je simbol države, zapravo je spasen zahvaljujući finansiranju Evropske unije. Sada imamo evropski investicioni plan koji je težak devet milijardi za Zapadni Balkan i biće tu još 20 milijardi evra ulaganja.

Da li ostale zemlje Zapadnog Balkana koje su u čekaonici Evropske unije mogu pozitivno da tumače ovaj signal i za budućnost svojih integracija?

Mislim da je ovo pozitivan signal za čitav Zapadni Balkan, jer poruka glasi da EU ne samo što ostaje posvećena politici proširenja i uvođenju zemalja iz regiona već i napredovanju i u samim pregovorima. Poruka glasi da ako sprovedete reforme kao što je učinila Srbija, tada EU odgovara i dolazi do napretka u pregovorima.

Međutim, i pored te poruke, utisak je da taj proces ide sporo. Taj utisak prate i podaci, podrška građana Srbije pridruživanju EU je negde iznad 50 odsto, što je znatno manje nego pre 10 ili 11 godina. Kako povratiti poverenje? Šta Brisel želi da ponudi?

Mislim da građani u načelu ne doživljavaju toliko negativno EU, mislim da u Srbiji i u čitavom regionu postoji solidna većina građana koji žele da uđu u Uniju, naročito mladi. I to je poruka koju mi vidimo. Mislimo da je važno da se to neguje. Naravno, postoji i frustriranost, jer proces zaista dugo traje i složen je.

Ne smemo da idemo prečicama, moramo da preduzmemo sve korake kako bi se zadovoljili svi zahtevi i ostvarili svi ciljevi.

Mnogi veruju i da Srbija neće ući u EU dok se ne reši odnos Beograda i Prištine. Ipak, rezultata dijaloga nema gotovo tri godine i čini se da se sve vreme čeka konkretan potez Evropske unije. Da li su ta očekivanja realna?

Ne postoji alternativa dijalogu i to moraju svi da shvate. Moraju se sprovesti svi raniji sporazumi. Obe strane moraju da sprovedu što su se ranije dogovorile, uključujući i Zajednicu srpskih opština i na to se moramo fokusirati.

Izvor: RTS

ŽiofreEUSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva