:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 27, 2022   16:53

0

148

Žiofre: Zemlje Zapadnog Balkana vidimo kao članice EU

Zemlje Zapadnog Balkana vidimo kao najbliže partnere i buduće članice Evropske unije, izjavio je danas ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre.

 

Žiofre je rekao i da je politika proširenja EU danas, više nego ikada, strateško ulaganje u dugoročnu bezbednost, stabilnost i napredak evropskog kontinenta, zbog čega smatra da zemlje regiona treba da iskoriste trenutak i napreduju na evropskom putu.

“Mi ih vidimo kao buduće članice i zbog toga pokušavamo da region uključimo u neke od najznačajnijih inicijativa koje smo pokrenuli, poput zelene agende i platforme za zajedničku nabavku gasa”, rekao je Žiofre, koji je učestovovao na Beogradskoj bezbednosnoj konferenciji, a saopštila Delegacija EU u Srbiji.

Dodao je da se od zemalja regiona očekuje da još snažnije i brže pristupe reformama i usklade se sa evropskim pravilima i praksama.

Naveo je i da ohrabruje to što, uprkos svim izazovima, podaci pokazuju da EU ove godine beleži najveći nivo podrške i poverenja među svojim građanima još od 2009. godine.

Prema njegovim rečima, ruska agresija na Ukrajinu je i napad na demokratske principe i sistem vrednosti, koji se moraju zaštiti i očuvati, jedinstveno i odlučno.

Žiofre je rekao da se Zajednička bezbednosna i odbrambena politika EU više razvila u prethodnih nekoliko meseci, od početka ruske agresije na Ukrajinu, nego u prethodne dve decenije.

Dodao je i da je EU iz poslednjih nekoliko kriza - Bregzita, kovid pandemije i rata u Ukrajini - izašla povezanija i ujedinjenija, ali i da Unija mora, istovremeno, da ojača svoje interne mehanizme zaštite demokratskih tekovina.

Podsetio je da je u septembru Evropska komisija predstavila Akt o slobodama medija, da će sledeće godine predložiti mere za efikasniju borbu protiv korupcije, te da će se nastaviti sa insistiranjem na nezavisnosti pravosuđa, kroz mehanizam budžetskog uslovljavanja, navodi se u saopštenju Delegacije EU.

Izvor: T a n j u g

Emanuel ŽiofreEUZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva