:

:

TV Most

clock

Maj 27, 2019   16:44

0

216

Živković: Prisustvo bi bilo bolje od bojkota

Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je da iz solidarnosti sa ostatkom opozicije ne učestvuje u današnjoj skupštinskoj raspravi o Kosovu i Metohiji , iako smatra da bi time opozicione partije ostvarile veći efekat nego bojkotom.

"Ovo je posebna situacija i zato je danas trebalo ući u parlament. Mislim da bi efekat bio veći da smo bili na sednici", rekao je Živković novinarima u holu Skupštine Srbije i ocenio da je samo zakazivanje sednice pobeda opozicije, jer je "naterala" predsednika Srbije Aleksandra Vučića da dođe u parlament i priča o Kosovu i Metohiji.

On, svejedno, smatra da predsednik Srbije bez ovlašćenja i protivustavno vodi pregovore o KiM.

"Nije dovoljno pozivati se na preambulu Ustava, potrebna nam je platforma sa definisanim ciljevima, rokovima", rekao je Živković.

Predstavnici Zelene stranke Aleksandra Čabraja i Goran Čabradi naveli su da će učestvovati u radu sednice o KiM, jer ne žele unapred da osude ono što će se na njoj čuti, ali i da neće glasati za izveštaj.

"Želimo da čujemo i da se usredsredimo na temu, a to je rešenje pitanja Kosova", kazala je Čabraja i dodala da nije dobro što sednicu bojkotuju kolege koje su insistirale na njenom održavanju.

Čabradi je rekao da ulaze jer žele da čuju rešenje, iako, kaže, ima indicija da ga neće biti, a ako biude tako - napustice sednicu.

Izrazio je i žaljnje što slobodni poslanici nemaju vreme za raspravu duže od tri minuta.

Funkcioner Socijaldemokratske stranke i bivši ministar za Kosovo i Metojiju Goran Bogdanović rekao je da je aktuelna vlast napravila granicu na Jarinju i Branjaku, da u njegovo vreme na tim prelazima "nije bilo čvrstih obejkata", ni carine, ni policije, srpska roba je dolazila bez ikakve carine, i na izborima se glasalo sa srpskim dokumentima.

Prema rečima lidera Demokratske stranke Sbije Miloša Jovanovića, ni DSS neće učestvovati na sednici.

Konferenciju je iskoristio da bi, kako je rekao još jednom ponovili stav da se dijalog ne može voditi, kao što se ni rešenje ne može tražiti van okvira Ustava i Rezolucije 12 44.

Jovanović je podsetio da DS S ima plan od pet tačaka za KiM, koji kaže da se ima šta raditi i ako pregovori zastanu, a to je reafirmisanje Rezolucija 1244.

Tvrdi i da se Rezolucija ne odnosi na Srbiju, već na sada već nepostojeću državnu zajednicu Srbije i Crne Gore.

Izvor: Танјуг

Zoran Živkovićsednica Skupštine o KiMbojkot opozicije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva