:

:

TV Most

clock

Jul 18, 2015   12:05

0

188

"Život posle" otvorio festival na Paliću

Festival je zvanično otvorio Anderson nakon prijema nagrade, ocenivši da je velika čast dobiti nagradu i biti u društvu dosadašnjih dobitnika.

"Koliko sam shvatio, Palić je manifestacija koja podržava intelektualne filmove, a ne brutalne biznis filmove. U filmskom životu trebaju nam takvi festivali", ocenio je Anderson.

Njemu je nagradu uručio direktor festivala Radoslav Zelenović, koji je rekao kako na početku festivala 1992. nije mogao ni da zamisli da će on izrasti u tako veliko manifestaciju i da već godinama ima privilegiju da uručuje nagradu Aleksandar Lifka, ustanovljenu pre 17 godina.

"Ima mnogo razloga da se Andersonu zahvalimo za to što stoji na pozornici, koja je istorijsko mesto, jer su tu nagradu primili ljudi koji su obeležili film", rekao je Zelenović.

Želimiru Žilniku nagradu je uručila predsednica Saveta festivala Mira Banjac, koja je ocenila da je Žilnik "miran i tih čovek, ali njegovi filmovi viču".

"On u svojim filmovima promišlja nad sudbinom malih-velikih ljudi, koji nas se tiču. Želimir Žilnik već odavno pripada evropskoj filmskoj porodici", rekla je Banjac uručujući nagradu.

Žilnik je rekao kako je veoma počastvovan nagradom, s obzirom na imena evropskog filma koja su pre njega bila dobitnici.

Podsećajući da je pre pet godina na tom istom festivalu dobio nagradu "Underground spirit", Žilnik se zapitao šta se promenilo tokom tih pet godina i da li je njegovo stvaralaštvo skrenulo sa alternativnog ka mejnstrimu, a zapravo je bilo suprotno - junaci njegovih filmova dospeli su u žižu javnosti.

"Desila se jedna stvar, situacija se toliko brzo promenila da neke od tema, sudbina i ličnosti koji su pre pet godina bili na marginama, postali su teme za prve stranice i prve minute svih svetskih medija", poručio je Žilnik.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai ocenio je da je jedna od najvažnijih odlika Festivala njegovo trajanje i konstantan razvoj tokom godina, za koji je rekao da je prepoznat na starom kontinentu, a o čemu svedoče imena koja su posetila Palić u okviru te manifestacije.

Takođe je istakao značaj Festivala u promociji turizma Palića i Srbije, dodavši da je postao sastavni deo kulturnog života grada i regije.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić ocenio je da je Festival specifičan po tome što već 22 godine neguje specifičan repertoar - evroprodukciju, umesto Holivuda.

"Iz nekog razloga ja odmah očekujem da je to mnogo ozbiljnije i lepše. Pokrajinska vlada će uvek podržavati Festival, jer nosi poruku koju imetnost kao što je filmska treba da nosi - svi zajedno ćemo uživati u narednim danima i u onom što ćemo gledati", rekao je Grujić.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja predstavljen je i žiri Festivala koji će raditi u sastavu: Kristian Žene, Dome Karukoski, Agneš Kočiš, Mira Fornaj, Sergej Trifunović, i Johanes Kunke.

Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa žiri Festivala će dodeliti nagrade "Zlatni toranj" za najbolji film i "Palićki toranj" za najbolju režiju.

22. Festival evropskog filma Palić trajaće do 24. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici, gde će biti prikazano više od 90 filmova u devet selekcija.

Izvor: RTV Vojvodina

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva