:

:

TV Most

Foto: Vladimir Sporčić

clock

Decembar 16, 2021   13:19

0

137

Životić: Kosovo će biti sabirni centar okorelih robijaša, ako i ostali krenu primerom Danske

Predlog Danske upućen Kosovu, da želi da iznajmi zatvorske kapacitete za smeštaj svojih robijaša, izazvao je dosta burne reakcije u danskoj javnosti, a stručnjak za bezbednost Ilija Životić navodi da bi najveća opasnost bila kada bi druge države krenule poput Danske i da Kosovo postane neka vrsta "sabirnog centra" za ljude sa kriminalnim biografijama.

Kako ističe Životić, Danska ovim potezom koji se trenutno pravda nedostatkom kapaciteta, štedi na godišnjem nivou ogromne svote novca, ali i deluje destimulativno na neke buduće kriminalce, jer služiti kaznu u zatvoru na Kosovu je sigurno neuporedivo teže nego u samoj Danskoj.

"Ono što mene čudi je zašto baš Kosovo? Nikakvih dodirnih tačaka u smislu fizičkih uslova u zatvorima niti ljudskim pravima. Priština sa druge strane ovako učvršćuje odnose sa zapadnim državama, i prihoduje određena sredstva. Otvara se pitanje da li Priština može da kontroliše dodatan broj zatvorenika u zatvorima koji su već sada prepunjeni. Pogotovo kada se uzme u obzir jezička barijera, ali i ponašanje prema teroristima povratnicima u čemu je Kosovo uz BiH na vrhu liste po broju stanovnika", kaže Životić, narodni poslanik SNS, za Kosovo onlajn.

Kako navodi Životić, u praksi u našem okruzenju dobijamo još jednu rizičnu grupu, ovoga puta kriminalce koje Danska želi da deportuje. Kako se navodi u danskim medijima, ova država nema nameru da vraća i resocijalizuje "isporučene" kažnjenike.

"U svakom slučaju Priština se odlučila da razvija čudnu privrednu delatnost u nedostatku boljih poslovnih ideja, a koja morati biti pomno praćena od službi bezbednost svih okolnih zemalja", rekao je Životić.

Istovremeno, Danska šalje pomoć Kosovu od šest miliona evra za "zelenu ekonomiju".

Dan nakon zahteva o iznajmljivanju zatvora, Danska je saopštila da će Kosovu poslati novčanu pomoć za razvoj, pre svega kako je navedeno zelene ekonomije, u uznosu od 45 miliona danskih kruna, odnosno oko šest miliona evra, preneo je Danski radio.

Kako se navodi, dansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je, dan nakon sporazuma o iznajmljivanju zatvora na Kosovu povećati svoju posvećenost Kosovu.

"U našem je interesu da Kosovo i ostatak Zapadnog Balkana budu čvrsto ukorenjeni u našoj evropskoj zajednici vrednosti. Zbog toga povećavamo našu posvećenost region", rekao je ministar spoljnih poslova Jepe Kofod.

Izvor: Kosovo online

KiMDanskazatvoreniciIlija Životić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva