:

:

TV Most

Foto: Biblioteka grada Beograda

clock

Januar 17, 2015   22:47

0

120

Značajan Fond umetnosti Biblioteke grada Beograda

Fond umetnosti kao segment posebnih fondova gradske biblioteke, osnovao je ondašnji direktor Simeon Babić s ciljem da se u njemu čuvaju monografske i publikacije o svi oblastima umetničkog stvaranja, muzikalije, gramofonske ploče i kao posebne celine poklon zbirke istoričarke umetnosti dr Katarine Ambrozić i Miroljuba Todorovića.

U Biblioteci grada Beograda Fond umetnosti ima najveću čitaonicu sa 32 stola koja imaju 64 čitalačka mesta okružena policama na kojima je smešten vredan i bogat fond knjiga iz različitih oblasti likovnih i primenjenih umetnosti, arheologije, pozorišta, filma, fotografije i muzike dostupan svim članovima BGB.

Segment koji obuhvata knjige iz likovne umetnosti od praistorije do perioda posle Drugog svetskog rata poseduje više od 11000 bibliotečkih jedinica među kojima je najstariji primerak na francuskom "La Renaišance monumemntale en France" iz 1864. godine, a od domaćih izdanja najstarija je knjiga "Lazar Nikolić: srpski slikar i književnik" Vladimira Nikolića koju je objavila štamparija iz Zemuna 1890. godine.

Fond ima 1200 bibliotečkih jedinica posvećenih pozorišnoj umetnosti dok broj knjiga koje se odnose na muziku prelazi 1000 bibliotečkih jedinica.

Fond muzikalija, koji čini notna građa, formiran je 2010. godine ima za sada 287 bibliotečkih jedinica, a najstariji notni zapis je iz 1868. godine.

Spomen biblioteka Katarine Ambrozić koju je zaveštala BGB obuhvata 3200 naslova na srpskom i nekoliko stranih jezika.

Miroljub Todorović, tvorac signalizma u srpskoj književnosti, zaveštao je celokupnu građu Signalističkog dokumentacionog centra koji je osnovao u Beogradu.

Pored osnovne bibliotečke i informativne delatnosti Fond umetnosti BGB afirmisao se i kao značajni organizator kulturnih manifestacija kao što su predavanja, izložbe, književne tribine, promocije novih knjiga, organizovanje koncerata i kamernih predstava. Ulaz na sve ove manifestacije je besplatan.

U Atrijumu BGB do sada je održano 300 likovnih izložbi i tako se polako stvara i kolekcija umetničkih dela biblioteke koja sada ima 426 eksponata koji krase prostore Biblioteke grada Beograda.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva