:

:

TV Most

clock

Jul 14, 2020   21:21

0

206

Zočište, leči oči i čuva nadu u opstanak Srba na Kosovu

Raseljeni Srbi i oni koji opstaju na Kosovu i u Metohiji u danu Svetih apostola odlaze u Manastir Zočište. Sa večernjom službom počinje praznovanje manastirske slave. Svetinja na pet kilometara od Orahovca i Velike Hoče posvećena je Svetim Vračima Kozmi i Damjanu.

Po dolasku Misije Ujedinjenih nacija bila je među 117 uništenih 1999. Naša država i verujući narod obnovili su hram, koji je i oslikan.

Obnovljena crkva u Zočištu je prva od 156 uništenih svetinja u Metohiji i na Kosovu u kojoj se od 2005. služe liturgije. Na poklonjenje svetim Vračima, kojima je posvećena crkva, dolazili su uz pravoslavce i pripadnici drugih vera. Prema predanju crkva kod Oraovice - današnjeg Orahovca, koja je minirana, opljačkana i spaljena 1999, bila je 300 godina starija od Dečanske crkve.

Manastir Svetih Kozme i Damjana pominje se daleke 1327. godine u Darovnom pismu Svetog kralja Stefana Dečanskog, kojim ga on daruje Manastiru Hilandaru. I danas kao u davna vremena mnogi verujući dolaze tražeći iscelenje.

Pre petnaest godina iz Sopoćana, gde je bio čuvan, vraćen je ćivot sa delovima moštiju Svetih vrača. Ovde je i izvor vode lekovite za oči, otuda ime i manastira - Zočište.

O lepoti metohijskog kraja i značaju srednjovekovnih svetinja nadomak Dušanovog Prizrena propovedaju upravo oni koji su tu stasavali, opredeljeni da čuvaju zavičaj i tradiciju.

"Ovo što sam ja ovde u Prizrenu nije slučajno, pošto sam iz okoline najbolje poznajem ovaj kraj. Prizren je moj drugi grad, tako da sam jako srećan što sam ovde da čuvamo to pravoslavlje. Ovde gde Srba ima jako malo, ali svaki Srbin, svaki pravoslavac je podjednako važan jer se nalazimo na mestu velikih svetinja", naglašava sveštenik Sabornog hrama Svetog Đorđa u Prizrenu jerej Jovan Radić.

Kraj koji je po metohu do metoha i poneo ima Metohija - kroz vreme sa mnogobrojnim svetilištima bio je i jeste uporište i nada u opstanak Srba i na Kosovu.

Izvor: RTS

ZočištemanastirKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva