:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 04, 2021   13:53

0

89

Žofre: Zapadni Balkan daje snagu i vitalnost EU, proširenje nema alternativu

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre poručio je da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, te da vrednost koju ovaj region ima za Uniju treba da bude stavljena na prvo mesto.

Emanuel Žofre je rekao da politika proširenja na region Zapadnog Balkana nema alternativu, kao i da predstavlja strateško ulaganje u prosperitet i stabilnost Evrope.

Žofre je na konferenciji "Zaokružena Evropa", u organizaciji Centra za evropske politike, naglasio da građani EU i Zapadnog Balkana dele zajedničku istoriju i kulturu, ali i da imaju zajedničku budućnost.

"Budućnost regiona Zapadnog Balkana je u EU, jer nema alternative politici proširenja na region. To je i za nas i za partnere na Zapadnom Balkanu strateško ulaganje u prosperitet i stabilnost Evrope", rekao je Žofre.

Naveo je da je EU glavni ekonomski partner zemalja Zapadnog Balkana i da postoje jake veze EU i građana tog regiona - ekonomske, kulturne, pa i lične.

"Zapadni Balkan daje snagu, vitalnost, kreativnost projektu EU i ta dodata vrednost regiona mora biti istaknuta, shvaćena, vrednovana i stavljena na pravo mesto", istakao je Žofre.

Oblikovanje evropske budućnosti 

Dodao je da je prošlonedeljna poseta predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen regionu bila važna i sa snažnom porukom.

"Fon der Lajen je rekla da želi da Srbija uzme puno učešće u Konferenciji o budućnosti Evrope i da treba čuti mišljenje, percepcije i ideje građana Srbije i celog Zapadnog Balkana kada, jer je reč o oblikovanju evropske budućnosti", naveo je Žofre.

Ocenio je da će Evropa biti potpuna i zaokružena ako bude mogla da odgovori na izazove sa kojima se suočava, od klimatskih promena do digitalizacije i prilagođavanje ekonomija tom novom sistemu.

"Takođe, moramo biti u mogućnosti da zaštitimo lične podatke, kao i da budemo sposobni da zaštitimo demokratiju koja nikada nije 'zaokružen posao'", rekao je Žofre i dodao da su izazovi i borba protiv organizovanog kriminala, kao i potreba da se osigura poštovanje vladavine prava.

Zatvaranje granica nije rešenje 

Šef Delagcije EU poručio je i da smo prošli kroz težak period zbog pandemije kovida-19 i da je jedna od prvih naučenih lekcija da je potrebna saradnja i da izolovani ne možemo da odgovorimo na takve izazove.

"Potrebno je da budemo sposobni da proizvodimo i distribuiramo vakcine, da vakcine budu dostupne svakome, takođe da budemo sposobni da odgovorimo na potrebe svake države u medicinskoj podršci. Zato zatvaranje granica nije rešenje", kaže Žofre.

Dodao je da nije važna samo saradnja u medicinskom sektoru, već i u društvenom i ekonomskom sektoru i da je neophodno "ubrizgavanje resursa" kako bi ekonomije mogle da odgovore na krizu.

"Kada Evropa odgovori na potrebe građana, građani pozitivno reaguju na Evropu", rekao je Žofre.

Na konferenciji "Zaokružena Evropa" učestvovao je i ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant.

Izvor: Танјуг

ŽofreEUZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva