:

:

TV Most

clock

April 28, 2023   13:05

0

126

Zoran Đorđević: Pošta Srbije želi da bude prisutna u zemljama Otvorenog Balkana

Direktor Pošta Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da je Pošta u procesu digitalizacije, da Pošta treba da bude konkurentna i u zemljama regiona.

"Ideja Otvorenog Balkana je nešto što uskoro treba u potpunosti da zaživi, a Pošta Srbije želi da bude prisutna u svim zemljama Otvorenog Balkana", rekao je Đorđević nakon potpisivanja sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji sa Istraživačko-razvojnim institutom za veštačku inteligenciju.

On se zahvalio Centru koji je prihvatio prostorije Pošte.

"Bitno je da centar bude blizu Pošte pošto je Pošta u procesu digitalizacije, te će joj on biti od velike pomoći. Siguran sam da ćemo učestvovati u dosta projekata. Naš IT će moći da nauči dosta od razvojnog centra", rekao je direktor Pošta Srbije.

On je objasnio da Pošta ima više aktuelnih projekata digitalizacije, a najbitniji je "e-notar" koji treba uskoro da zaživi i koji je prvi korak ka "e-arhivu".

"Želimo da čuvamo papire u digitalnoj formi koji se gomilaju i predstavljaju trošak za državu, kompanije i stanovništvo", rekao je Đorđević.

Dodao je da su vođeni razgovori sa ministrom građevinarstva Goranom Vesićem o modelu da svaka nova zgrada ubuduće ima neku vrstu paketomata.

"Stanari zgrade bi u tom slučaju bili obaveštavani  putem mobilnog telefona o prispeću pošiljke", rekao je on.

Veštačka inteligencija će ubrzati procese rada i olakšati zaposlenima u  kontakt i kol centru, a takođe, želimo da uključimo i "Čet-bot", poručio je Đorđević.

Direktor Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije Dubravko Ćulibrk istakao je kao bitnu stvar to što će njihove kancelarije u Beogradu biti smeštene u Pošti.

"Ono što mi možemo da uradimo za Poštu je da pomognemo da se ona modernizuje, da unapredi svoje servise koje pruža građanima, kao i da bude regionalni lider u tom poslu. Jedna  od prvih stvari u kojima se primenjuje veštačka inteligencija je dostava pošiljaka", rekao je Ćulibrk. 

On je objasnio da je ideja da sav potencijal koji imamo u ovoj novoj oblasti objedinimo. 

"Mislim da je dobro da su ljudi imati priliku da se direktno uključe u razvoj novih sistema koji koriste veštačku inteligenciju", zaključio je direktor Instituta za veštačku inteligenciju.

Izvor: T a n j u g; Foto: N1

Pošta SrbijeZoran ĐorđevićOtvoreni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva